ONE botrány, de még mekkora!

2008. augusztus 29. - 14:42 | Kultúra
Ilyenkor azzal kéne kezdeni, hogy "túl vagyunk a régióban egyedülálló, példátlan felhozatallal bíró fesztivál első napján". De sajnos már az utolsón is, a felhozatal pedig valóban példátlan volt. Elmarad a Onefest maradék két napja, a szervezők pedig leléceltek...

A csütörtök délutáni odaérkezéskor már aggódva figyeltük, hogy abból a bizonyos Nagyszínpadból még alig látszik ki valami a földből. Pedig a Kaukázus koncertjének már el kellett volna kezdődnie. Néhány ember kóválygott csak a helyszínen, érződött, hogy semmi sincs rendben a szervezéssel. De mi optimisták vagyunk, és kitartottunk amellett, hogy estére megérkezik a kívánt tömeg, és a csúszások ellenére helyreáll a rend.

Körülbelül fél nyolckor kezdődött el az első koncert a nagyszínpadon (a Kaukázus, ami négyre volt meghirdetve), és aggodalomra adott okot az is, hogy az aznapi nagyobb nevek, mint a Belga vagy a Quimby tagjai is megérkeztek, de arcukon látszódott az értetlenség, mintha egy másik bolygóra léptek volna.

A Quimby nem sokáig áltatta magát és elhagyták a helyszínt, a honlapjukon megjelent indok: "Sajnáljuk, hogy a mai koncert Somorján elmaradt - ott voltunk teljes felszereléssel zenélésre készen, de sajnos a fesztivál nem tudta biztosítani a koncerthez szükséges és előre leegyeztetett feltételeket. Reméljük, hogy aki ott volt, a megtartott koncerteken jól érezte magát, és hamarosan egy másik alkalommal találkozunk!"

A Belga viszont kitartott, és fél tíz után elkezdték a koncertjüket (a Quimbynek kb. fél tizenkettőig várni is kellett volna). A három hülye fergeteges hangulatot teremtett, számaikat mindenki fújta, a végére pedig a közönség egy része is felmerészked(het)ett hozzájuk a színpadra, ami egy kicsit - valljuk be - rontott az összképen.

Nem mondhatni, hogy höpölygött a tömeg, de ami inkább zavaró vol, hogy egyre kétesebb hírek terjengtek szájról-szájra. A szervezők sehol, a Lovi stage-en a Hot Jazz Band után senki nem lépett fel. Hobo el sem indult, mivel nem kapott garanciát a kifizetésre, Takáts Tamás pedig már a helyszínen, de szintén hiába várt a gázsira.

A szintén teli szájjal meghirdetett Asian Dub Foundation dj set végül is szintén megvalósult, bár elsőre egyáltalán nem volt nyilvánvaló, hogy ők azok. Két fickó valami teljesen más néven pörgette a tömeget, de ők eredetileg ADF-tagok. Közben Somorja polgármestere is kilátogatott a kellemetlen zaj miatt, és egy szinttel lejjebb tekerte a hangerőt. A közelben lakókat meg lehet érteni.

Ezután már csak a Party Aréna programja maradt volna, viszont az már érkezéskor kiderült, hogy ez a helyszín szintén hiányozni fog. Maradt tehát a teaház, ez egyébként a "fesztivál" legkellemesebb helyszíne volt, ahová érdemes volt beoldalogni egy kis megnyugvásra.

Azt lehet mondani, hogy ha csak a megvalósult koncertek vannak meghirdetve, és nem egy egetrengető háromnapos fesztivált akarnak a szervezők összehozni, akkor dícséretet érdemelnek, mivel a helyszín tökéletes választás, a Médiasátor, Teaház, kissé esetlen Színházsátor és a két nagyobb színpad elegendőek ahhoz, hogy még mindig egy egyedülálló kezdeményezésneklehessünk tanúi.

Viszont az amatőr szervezés teljes káoszba fullasztotta a rendezvényt, a megérkezett zenekarok, akik nem lép(het)tek fel, átverve érzik magukat, annak ellenére hogy honlapjukon eléggé diplomatikusan, röviden technikai, illetve szervezési problémára hivatkoznak. A probléma viszont ennél sokkal nagyobb. A főszervezők felszívódtak, a Réflecteur Polgári Társulás ellen pedig a károsult jegyváltók részéről kollektív feljelentés készül. Ma délre a fesztiválnak alig maradt nyoma.

Sokan mondhatják, hogy "megmodtam,hogy ez lesz", de teljesen értelmetlen. A felháborodás és a pénzkövetelés jogos, és ha előkerülnek a szervezők, akkor valószínúleg több és pontosabb hírrel szolgálhatunk. Jelenleg viszont elérhetetlenek.

sz.tibi

Címkék: Onefest