Elhunyt Schäffer Judit jelmeztervező

2008. augusztus 30. - 17:00 | Kultúra

Életének 78. évében elhunyt Schäffer Judit Jászai Mari- és Kossuth-díjas jelmeztervező augusztus 27-én - tudatta a család az MTI-vel szombaton.

A kiváló és érdemes művész elismeréssel is jutalmazott Schäffer Judit 1931-ben született Budapesten, és itt szerzett diplomát is az Iparművészeti Főiskola jelmezszakán 1954-ben, Nagyajtay Teréz növendékeként.


    Először a Magyar Néphadsereg Színháza szerződtette, 1956-tól  kilenc éven keresztül a József Attila Színház, 1965-87 között a Nemzeti Színház, majd 1987-ben a Magyar Állami Operaház vezető jelmeztervezője lett és 1991-től a Budapesti Kamaraszínház tagja volt.


    A kilencvenes évek végétől újra a Nemzeti Színház (a Pesti Magyar Színház) tervezője. Sok más fővárosi és vidéki színháznak, szabadtéri színpadnak és külföldi operaháznak is dolgozott. Rendszeresen tervezett magyar filmek, tv-játékok számára és négy éven keresztül az Iparművészeti Főiskolán jelmeztervezést tanított.


    Komoly szerepe volt a hatvanas-hetvenes évek magyar jelmeztervező iskolájának kibontakozásában. Művészetére elegáns formakultúra, karakterfestő készség, a legkülönbözőbb képző- és iparművészeti, népművészeti stílusok, eszközök adaptálása, ízlés, humor, irónia jellemző.


     Schäffer Juditot a Pesti Magyar Színház saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

MTI, -para-