Hekker volt kamaszként a Myspace társalapítója

2008. szeptember 3. - 11:18 | Kultúra
Serdülőként az ember olyan korszakot él át, amely tarkítva van álmodozással, hormonháztartás-felborulással és hatalmas veszekedésekkel. Van aki a lányokat/fiúkat kergeti, van aki zenekart alapít, és van aki bankok kódjait töri fel.

Tom Anderson kétségkívül az utolsó “kategóriába” tartozik. Ő az a személy, aki megjelenik mindenki Myspace oldalán a regisztráció után, alapértelmezett barátként. Ma már közel negyed milliárd Myspace adatlap található a világhálón, vagyis ennyi  (illetve naponta egyre több) barátja van a 37 éves fiatalembernek, akinek “sötét” múltjára nemrég fény derült.

1985-ben kaliforniai középiskolásként előszeretettel hatolt be illegálisan a Chase Manhattan bank számítógépes rendszerébe, majd a barátaival is megosztotta a “trükköt”. Az FBI hatalmas razziát tartot, fülön is csípték Andersont alias Lord Flatheadet, akit kiskorú lévén nem vonhattak felelősségre, de a számítógépét azért lefoglalták.

Lord Flatheadet az akkoriban vetített WarGames nevű film is inspirálhatta, amelynek főhőse, David Lightman telefonbetyárkodás által jutott be különböző hálózatokba. Anderson is ezt tette: egy számítógépes programon keresztül addig tárcsázott telefonszámokat, amíg nem kapott “a másik oldalról” visszajelzést modem(ek)től. Ezek általában olyan számítógépekhez voltak csatlakoztatva, amelyek jelszava már előre meg volt adva, vagy még csak jelszavuk sem volt. Így kerülhettek be ifjú hekkerek a “szigorúan őrzött” rendszerekbe és következhetett a kalózkodás.

A New York Times egy 1985-ös cikke alapján Tom Anderson egy “sötét hekker” banda vezére volt, amely a már említett Chase Manhattan Bank nyilvántartásvezetésébe hatolt be ; oda, ahol t.k. a nyugdíjalapba tartozók adatait tárolták. Andersonék hozzájutottak vagy egyszerűen kitalálták az elsődleges biztonsági kódok feltöréséhez szükséges jelszavakat, és amint bent voltak, gyerekjáték volt bármilyen adatot megváltoztatni.

A bank értesítette az FBI-t, amely elektronikus csapdát állított a hekkereknek, és így kinyomozták a telefonszámukat. A kaliforniai történelem egyik legnagyobb razziáján belül egyszerre 23 házra csaptak le, ahol a hekkereket tartózkodni vélték. A szövetségi nyomozók legnagyobb meglepetésére a rendkívül veszélyesként kezelt bűnbanda tinédzserekből állt. 

TechCrunch/Mészáros Veroni 

Címkék: hekker, MySpace