61 éves Stephen King, a világhírű amerikai író

2008. szeptember 22. - 13:12 | Kultúra
Már első kiadott regénye világhírűvé tette. A horror műfajának meghatározó képviselője hétfőn ünnepli születésnapját.

King egy Maine nevű kisvárosban született 1947. szeptember 21-én. Mivel édesanyja egyedül nevelte őt és testvérét, sokat kellett nélkülözniük. A fiatal King már hétéves korától kezdve írt különböző történeteket. Már akkor nagy hatással voltak rá a sci-fi és fantasy filmek, így később a horror műfajának nagy képviselője lett. Legalábbis ebbe a szerepbe skatulyázták be.

Már első kiadott regénye világhírűvé tette, ami nem más mint a Carrie, 1974-ben. Azóta sikere töretlen. Évenként jelentkezett új regénnyel, egészen 2002-ig. Abban az évben azonban kijelentette, nem fogja megjelentetni összes művét. King legtöbb regénye a filmvásznon is megjelent, tagadhatatlanul nagy hatást gyakorolva így a filmiparra is. Ilyen regénye például a A remény rabjai, a Tortúra (amelyet Oscar- díjjal jutalmaztak), a Ragyogás vagy a Halálsoron, sokunk kedvence.

Stephen King csaknem 10 éven keresztül súlyos alkoholproblémákkal küzdött. A hosszú időszaknak felesége és barátai segítségével, A rémkoppantók 1988-as megjelenése után sikerült véget vetnie.

Legtöbb műve magyarul is megjelent, csak a legismertebbek :Carrie (Carrie/A boszorkánylány), 'Salem's Lot (Borzalmak városa), The Shining (A ragyogás), Misery (Tortúra), Skeleton Crew (Csontkollekció), The Tommyknockers (A rémkoppantók) vagy a The Green Mile (A halálsoron).

(ian)