Idegen nyelveken fognak beszélni Pozsony utcáin!

2008. szeptember 24. - 19:16 | Kultúra
Pénteken tizennégy ország kulturális intézetei költöznek ki a pozsonyi Hviezdoslav térre, hogy a nyelvhasználat terén mutatkozó sokszínűségre hívják fel a pozsonyiak figyelmét.

Szeptember 26-a az Európai Nyelvek Napja, 2001 óta ezen a napon a kontinens számos fővárosában szerveznek különböző rendezvényeket annak érdekében, hogy az uniós tagállamok polgárai közül minél többen tanuljanak idegen nyelveket, és ezáltal jobban kiaknázhassák az európai integrációban rejlő kulturális, társadalmi és szakmai lehetőségeket. Az Európai Kulturális Intézetek Egyesületének brüsszeli szervezete, az EUNIC égisze alatt zajló eseménysorozat annak bizonyítéka, hogy az Európai Unió tiszteletben tartja tagállamai kulturális és nyelvi sokszínűségét

A Nyelvek Utcájában 10-14 óra között az érdeklődők nyelvi kvízeket tölthetnek ki, vetélkedőkben vehetnek részt, a nyertesek ingyenes pedig ingyenes nyelvtanfolyamot kapnak ajándékba az általuk válaszott intézetben. Idén több kísérő rendezvénnyel bővül a kínálat. A Hviezdoslav téren felállított színpadon egymást váltják a különböző nemzetek zenészei és táncosai, a délelőtt folyamán két helyszínen nyílik utcai kiállítás a tavalyi rendezvényen készült gyermekrajzokból. Érdekesnek ígérkezik az vetítés is, amely a Bolgár Kulturális Intézetben folyamatosan zajlik majd (Jesenského 7) a résztvevő országok rövidfilmjeiből. Magyarországot az Oscar-díjra jelölt Maestro,  a Szalontüdő című humoros társadalmi látlelet, valamint az Utóirat című történelmi gyorstalpaló képviseli.

Este hat órakor ünnepélyesen megnyitják a Nyelvek Kávéházát, amely a Laurinská utcai Stúdio Caféban működik majd, minden hónap első szerdáján. A kezdeményezők elképzelése szerint esténként az asztaloknál egy-egy anyanyelvi beszélgetőtárs várja majd az egyes nyelveket gyakorolni vágyó érdeklődőket, és a kávéház havonta egyszer másfél órára az idegen nyelveket tanulók találkahelyévé válik. A „társalkodókat” természetesen a kulturális intézetek delegálják a helyszínre.

A Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének magyar nyelvtanfolyamaira idén több, mint hatvanan jelentkeztek. 

Juhász Katalin