Díjátadóval kezdődik a nyitrai színházfesztivál

2008. szeptember 26. - 13:03 | Kultúra
A 17. nemzetközi színházfesztivál, a Divadelná Nitra, ma kezdődik és október 1-jéig tart. A hagyományokhoz hűen a Dosky (Deszkák) nevű díjak átadására is sor kerül az első napon. Hat nap alatt 13 előadást láthatnak a nézők.Ajánló.

A nagy sikerű és nemzetközileg is elismert fesztivál nyitódarabja a Szlovák Nemzeti Színház új produkciója, a Leonce és Lena lesz, Martin Čičvák rendezésében. Este 6 órakor látható a darab, ezt követi a Deszkák kiosztása, amelyen idén a nyitrai Andrej Bagar színház kapta a legtöbb jelölést.



Párhuzamosan a színházi programmal különböző kísérőrendezvények is látogathatók, például a Nyitra menti múzeumban megnyitnak egy nemzetközi vándorkiállítást, amelynek már a  címe is sokat sejtető : Volt szerelmek múzeuma. Ez valójában egy gyűjtemény, amely olyan tárgyakból áll, amelyek az embereket a volt szerelmükre emlékeztetik. Október 19-ig tekinthető meg. Ezen kívül indul a “Tulipánajándékozó projekt”, amely a látáskárosult gyerekek megsegítésére irányul.



A tizenhárom előadás fókuszában a felelősség témaköre áll. A színjátszáson kívül megtalálhatják számításukat az opera, vagy a kortárs tánc kedvelői is. A társulatok kilenc országból érkeznek : akad köztük magyar, lengyel, cseh, német, orosz, holland, és idén először görög csoport is.  A szlovákiai színházakat az említett pozsonyi, nyitrai társulat és az alternatív táncszínház, az ElleDanse Canto Hondo képviseli. Az egyes darabok alkotóival és szereplőivel mindennap találkozhatnak az érdeklődők, sőt, akár reggelizhetnek is velük!



Bemutatásra kerül Mundruczó Kornél rendezésében a Frankenstein Projekt c. színházi “detektív thriller”, amely tavaly az országos pécsi színházfesztiválon elsöprő győzelmet aratott. A darabot a Bárka színház társulata adja elő, amely hátborzongató élményt ígér.



Lesznek továbbá koncertek, alkotóműhelyek, filmvetítések Nyitra több pontján is. A gyerekekre is gondoltak a szervezők : számukra is készülnek előadások, mesék, bábszínház. Érdemes figyelni a fesztivál hivatalos honlapját, amelyen a jegyekkel kapcsolatos részletek is megtalálhatók.




Mészáros Veroni