A Gecy miatt támadták meg a Sirályt, avagy a kultúrák háborúja?

2008. szeptember 29. - 10:50 | Kultúra
A Paraméter önmagát felfedni nem kívánó informátora szerint vasárnap éjszaka szélsőjobbos tüntetők törtek rá a budapesti Sirály kulturális központ közönségére.

A Király utca 50. alatt székelő, általában modern kultúrát perezentáló kultuszműhelyben szombaton volt a bemutatója Toepler Zoltán Gecy című botránydarabjának, amelyet ifj. Sebő Ferenc rendezett.

A randalírozásra vélhetően a szélsőséges kurucinfón is beharangozott és elmarasztalt, a Budapesti Zsidó Színház és a Városi Színház színészeivel készült darab bemutatója szolgátatott okot. A szóban forgó darab viszont az előzetes beharangozásokkal ellentétben sokkal inkább egy pesti kabaréra hajazik, mintsem Az ember tragédiája című dráma gyalázására vagy magyarellenes polgárpukkasztásra.

Az Index hírportálnak a szenvedő alanyok a következőképpen számoltak be a támadásról:

„Kint álltunk a Sirály bejárata előtt, amikor egy pillanat alatt megjelentek a csuklyások. Annyira hirtelen jöttek, hogy nem is vettük őket észre, mintha az egész meg lett volna koreografálva. A Ferit oldalról leöntötték vödörből valami szarral, de jutott mindenkire. Iszonyú büdösek lettünk, közben meg valami bazi nagy vízipisztolyból savat spricceltek ránk“

A Sirály illetékesei egyébként rendőri biztosítást kértek szombatra és vasárnapra is, ám a rendőrök csak szombaton jelentek meg... 

A Gecyt a szerző, Toepler egy irodalmi pályázatra írta, mint Az ember tragédiájának tizenhatodik, budapesti színét.

-para-