Festett acélszobrok a Vermes-villában

2008. október 28. - 14:06 | Kultúra
Az idén hatvanöt éves magyarországi szobrászművész, Ézsiás István retrospektív kiállítását nyitották meg minap a dunaszerdahelyi Vermes-villában székelő Kortárs Magyar Galériában.

Persze nem hagyományos értelemben vett szobrok tárlatát tekintheti meg november 6-ig a város és a környék művészetkedvelő közönsége. Hiszen alig több mint száz évre tekint vissza az a plasztikai törekvés, formanyelv, amely a kiállítóművész munkásságát is meghatározza, vagyis a konstruktív szellemiségű elvont műalakítás. Ézsiás művészi vezérlőcsillagai Malevics, Talin és a Bauhaus mesterei voltak és maradtak, s ennek megfelelően a magyar képzőművészetben pedig a konstruktivizmus nagy alakjainak, Moholy-Nagy Lászlónak, Kassák Lajosnak és Kepes Györgynek az életműve.

„Ha látleletbe szeretnénk venni a konstruktív szellemű szobrászat Ézsiás által is kultivált hatóelemeit és eszközeit, akkor a szabályos geometriai idomalkalmazásokra, a szabad testkapcsolódásokra, a rétegzettségekre és áttörésekre, a sík és a tér elemeinek talányos szintetizálására, a szabad ívek, a görbe palástjaival övezett testek mellőzésére, a színek plasztikai hangsúlyaira, a szobormű szokványosságokat kerülő pozicionálására hívhatjuk föl a figyelmet. E szobrok már nem hagyományos kisplasztikák, hanem szobortárgy objektivizációk és olyan, jobb kifejezés híján kisszobroknak nevezett kompozíciók, amelyek a belső térben szuverén módon keresik és találják meg a helyüket” - mondta többek között a tárlatnyitón Wehner Tibor budapesti művészettörténész.

S noha a remek tárlat, mint jeleztük, csak november 6-ig tart nyitva, Ézsiás négy szabadtéri alkotása végérvényesen Dunaszerdahelyen marad. Mint Lipcsey Györgytől, a Kortárs Magyar Galéria Alapítvány kuratóriuma elnökétől megtudtuk, bár a kiváló szobrász korábban már ajándékozott saját művet a galéria gyűjteményébe, mostani kiállítása emlékére nagyvonalúan további négy alkotásával gazdagítja a szobrászati anyagot.

(bereck)