Lát-lelet : magyar filmek minifesztiválja

2008. november 6. - 13:02 | Kultúra
A Magyar Filmszemlén díjazott filmekből láthatnak válogatást az érdeklődők Nyitrán, Komáromban és Királyhelmecen november 11.-16- között, sőt, koncertek is lesznek. 

A Magyar Köztársaság Kulturális Intézete mellett működő Védcölöp Alapítvány egyedülálló vállalkozásba fogott a magyar filmek népszerűsítése céljából. Három helyszínen lesz látható a Lát-lelet minifesztivál, amelyen vetítésre kerülnek az utóbbi évek legizgalmasabb és kritikailag is nagyra értékelt filmes alkotásai.


A vetített filmek között megtaláljuk Bollók Csaba – Iszka utazása című Filmszemle-fődíjas alkotását, amely jövőre harcba indul az Oscar-díjért a „legjobb idegennyelvű film” kategóriában. Láthatjuk továbbá Alföldi Róbert – Nyugalom című filmjét, Novák Erik merész és szókimondó Zuhanórepülését, Kocsis Ágnes Friss levegő című, a szülő-gyermek viszonyt boncolgató „látleletét”, valamint egy meglepetésfilmet is tartogatnak a szervezők a nagyérdemű számára.A fesztivál november 11-én és 12-én Nyitrán kezdődik. A szervezésből itt a Juhász Gyula Ifjúsági Klub vette ki a részét. A filmek mellett 12-én este 21 órától a Régi Pékség nevű klubban játszik a pszichedelikus-acidjazz-funkrock Másfél zenekar, és a kivételes és szórakoztató szlovák Chiki Liki Tu-a. Vendégként pedig a Deti Picasso énekesnője, Gaya Arutyunyan várható. A koncertre a belépőjegy ára 80 korona (2,65 €).


November 13-án és 14-én Komáromba ér a Lát-lelet.  A szervezők munkáját itt a Jókai Napok Közhasznú Alapítvány segítette.Végül Királyhelmec zárja a sort, november 15-én és 16-án. A közönséget 15-én, szombaton “Magyarország legnépiesebb posztmodern kocsmazenekara”, a Zuboly fogja szórakoztatni. A koncertjegy 100 koronába (3,31 €) kerül. A keleti akció lebonyolítása a Bodrogközi Fiatalok Szövetsége aktivistáival valósul meg .A program zenei részét a Csak Van 1 polgári társulás, valamint a Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesülete vállalta magára. A részletes programbontásért katt ide.A filmek megtekintése minden helyszínen ingyenes.emvé