A lét abszurditása

2008. november 6. - 18:17 | Kultúra

A Magyar Köztársaság Kulturális Intézete érdekes tárlattal készül a  novemberi 18. Fotóhónapra. Az intézet pozsonyi székházában (Palisády 54.) november 7-én este hat órakor Szilágyi Sándor szakíró nyitja meg Zátonyi Tibor Fehér árnyak című kiállítását, amely a budapesti Millenárison is nagy sikert aratott.  

A képek pillanatokat ragadnak ki az életből, a fotós szemével láthatunk meg olyan mozzanatokat, amelyek a fényképezőgép segítsége nélkül örökre elsikkadnának, illetve amelyekre nélküle nem figyelnénk. A tárgyak történeteket mesélnek, az emberekből gyakran csak sziluettek látszódnak, vagy csak egy-egy testrészükre fókuszál az alkotó. A természet legtöbbször zord és ellenséges, szinte kiveti magából az embert. Európa különböző országaiban keletkeztek ezek a fotók, ám olyan egységes vizuális világot mutatnak be, hogy akár egy helyszínen is készülhettek volna. Néha tragikus háttér, máskor némi irónia érezhető ki belőlük, a beállítástól, a látószögtől függően.

„Zátonyi Tibor megszállottan ragaszkodik egy olyan képi világhoz, amely ma talán divatjamúltnak mondandó, mégis képes feltárni valami mást, mint amit megszoktunk. Nem színes, nem izgalmas és nem is túl látványos. Cserébe viszont olyan pillanatoknak válhatunk részesévé, amelyeknél elidőzve lehetőséget kapunk arra, hogy elgondolkozhassunk fontos és kevésbé fontos dolgok jelentésén és általában a dolgok értelmén vagy értelmetlenségén. A lét abszurditásán." írja róla Pfisztner Gábor.

A kiállítás november 30-ig tekinthető meg Pozsonyban, a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének székházában munkanapokon 10.00-től 19.00 óráig.   

Juhász Katalin