Amerikai előadók söpörték be az európai díjakat

2008. november 7. - 14:51 | Kultúra
A helyi idő szerint este 21-kor kezdődött ceremóniát Katy Perry nyitotta az I Kissed A Girl c. slágerével, miközben egy óriási rúzsnak álcázott vibrátoron lovagolt. Az amerikai énekesnő, aki nemrég egy fellépése alkalmával beleugrott egy tortába, majd nem tudott felállni, elemében volt tegnap is. Obama elnökké választására célozva megjegyezte, “reméli ezekután ismét szeretik majd az európaiak az amerikaiakat”. A díjeső láttán minden bizonnyal.

Katy Perry, aki az este folyamán tízszer öltözött át, “az év felfedezettje” kategóriában aratott. A bomba alakú elismerést, amelynek a gyújtózsinórján rezeg az MTV felirat, egy Barack Obama-portrét ábrázoló kisestélyiben vette át.

A 30 Seconds To Mars nevű zenekar tagjai is Obama-pólókban jelentek meg, és újdonsült elnökük ünneplésére bíztatták a tömeget. Az együttes, amelynek egy hollywoodi színész, Jared Leto is tagja, rock és videó kategóriában kapott bombát.

A szeptemberi MTV Video Music Awards-on rehabilitált Britney Spears-t Liverpoolban is díjazták, mégis távol maradt. A 2008-as év legjobb előadójának kiáltották ki, annak ellenére, hogy szeptemberig sehol sem lépett fel, és díjat nyert tavalyi Blackout c. lemezéért is, amely album tulajdonképpen megbukott. Ez azonban nem tántorította el az embereket attól, hogy rá szavazzanak az MTV honlapján.

Pink a So What c. dalért zsebelt be egy MTV-s bombát, míg Kanye West az “Ultimate Urban” kategóriában diadalmaskodott. Paul McCartney életműdíjat vehetett át Bonotól, Rick Astley-t, a nyolcvanas évek népszerű énekesét pedig “minden idők legjobb előadója”(!!!) díjjal tüntették ki, de az is lehet, hogy rosszul számolták össze a szavazatokat.

Üres kézzel távozott a Coldplay zenekar, valamint Duffy és Leona Lewis, akik brit énekesnők. Furcsa mód azonban a Tokio Hotel német emocsapat győzött egy kategóriában: ők lettek a legjobb koncertzenekar.

A díjátadó persze önmagában nem lett volna érdekes műsorszámok nélkül: élőben énekelt és párnacsatázott táncosaival Pink, Estelle Kanye Westtel duettezett, egy dalt eljátszott a The Killers is, és Beyoncé legújabb kislemezét, az If I Were A Boy-t (Ó, ha fiú lennék) adta elő. Az utóbbit láthatják az illusztrációs videón.

Mészáros Veroni