A Besh O Drom a két napos táncház sztárja

2008. november 13. - 17:15 | Kultúra
A hétvégén, november 14-én és 15-én  Pozsonyban tartják a különböző táncműhelyek éves mulatságát. A programot szervezők értenek a dolgukhoz : Szlovákia legnagyobb zenei fesztiválján, a Pohodán (is) ők biztosítják a táncház sátrat. Ajánló.

Pénteken, november 14-én a Charlie Clubban lép fel a magyarországi Besh O Drom zenekar, amelyre lesarkítva a világzene bélyeget lehetne sütni, ám a képlet nem ilyen egyszerű.  Zenéjükben kelet-európai és balkáni autentikus dallamok keverednek, általában felhőtlen derűt árasztva. Általában, mert lírai hangvételű, szívszorongató dalok is tartoznak repertoárjukba. A soktagú együttes 1999-ben alakult, nevének jelentése lovári nyelven : “Üld meg az utat!” Legnagyobb sikerként a Montreali Jazz fesztiválon való szereplésüket tekintik, ahol 35 ezer ember előtt játszottak. Koncertjük a Charlie-ban 21 órakor kezdődik, amit DJ Gaetano Fabri világzenei szettje követ.



Másnap a táncos lábúak átvonulhatnak a ligetfalusi Zrkadlový háj kultúrházba, azaz a Tükörligetbe, ahol egész napos táncműhely vár rájuk. Délelőtt 10 órától este 6-ig szlovák, roma, ruszin, román, valamint klasszikus, történelmi, musical, és hip-hop táncot is tanulhatnak az érdeklődők; a házigazda táncsoport a Dragúni lesz. Az oktatók mind neves szakemberek; a lépéseket Hégli Dusán, Jaro Bekr, Miňo Keres, Jana Halúková és mások fogják bemutatni. Este pedig a jó hangulatról 20 órától a romániai Szászcsávás zenekar és a szlovák Muzička gondoskodik.



Belépőket elővételben és a helyszínen is lehet váltani. Pénteken a belépő ára 300 korona (9,95 euró), szombaton a táncműhelyre 250 koronáért (8,29 euró), az esti koncertre 200 koronáért (6,63 euró) lehet jegyet váltani, az egész napos bérlet ára 350 korona (11,61 euró).



Mészáros Veroni