Szabó Istvánt díjazzák Pozsonyban

2008. november 18. - 15:22 | Kultúra
Szabó István világhírű magyar rendezőt is kitüntetik Pozsonyban a X. Nemzetközi filmfesztivál keretében. A november 28-tól december 5-ig tartó filmszemlén 9 szekcióba sorolt, 36 országból válogatott 220 filmet láthatnak a mozirajongók, ha betérnek az Aupark-beli Palace Cinemasba. Ajánló.

A jubileumi fesztiválon vetített filmek közül első ízben vidéken is bemutatnak néhányat; Kassán a Cinemax moziba november 30-án vasárnap ülhetnek be vetítésre, december 4-én, csütörtökön pedig Besztercebányán az Europa Cinemasban várják a látogatókat. Az újítást a fesztivál igazgatója, Ing.Mária Reháková ismertette.



A legnagyobb figyelem valószínűleg idén is a versenyszekcióra fog irányulni, azaz az első-és másodfilmes rendezők nemzetközi versenyére, amelyen 14 film „csap össze“. Az esélyesek között tartják számon a mexikói Fattyúk c. alkotást, vagy a Hideg ebéd c. norvég mozit.



Az európai filmtermés legjavát a Made in Europe szekción belül tekinthetik meg. Vetítik például az idei Arany pálma-díjas Osztály c. francia filmet, Laurent Cantet rendezésében, vagy a belga Dardenne fivérek új művét, a Lorna hallgatását, a nagy port kavart maffiamozit, a Gomorrát, Wim Wenders Palermo Shootingját, illetve a nyugdíjasok nemi életével foglalkozó Hetedik mennyország c. Andreas Dresen filmet. A Delta c. filmet rendezője, Mundruczó Kornél jelenlétében vetítik le.


 
Külön szekcióba sorolták az észak-amerikai, valamint ázsiai filmeket, ezen belül láthatják Woody Allen új, szerelmi háromszögről szóló filmjét, a Vicky Cristy Barcelonát, vagy Clint Eastwood Changelingjét. Quentin Tarantino legújabb produkciója, a Pokoli száguldás is látható lesz, amelynek rendezését Larry Bishopra bízta.



Szlovák filmek is születtek az idén; láthatják például Juraj Lehotský megható Vak szerelmek c. filmjét, Viktor Csudai vígjátékát, a Nagy tiszteletet, Dušan Rapoš Cinka Pannáját, és a legelismertebb szlovák dokumentumfilmes és utazó Pavol Barabáš két új alkotását.



A különleges vetítés szekciójában dokumentumfilmet nézhetnek meg  Valentinoról, az olasz divatdiktátorról, Annie Leibovitz amerikai fényképészről, vagy Andrej Tarkovszkij orosz filmrendezőről is. Bónuszként pedig a pop királynője, vagyis a Madonna rendezte Mocsok és bölcsességet is láthatják.



Jegyeket elővételben a helyszínen lehet váltani. A jegyárak 69 ( 2,29 €) és 99 (3,28 €) korona között mozognak, bérletet 499 koronáért (16,56 €) lehet kapni.



Mészáros Veroni