Pozsonyban nagy sikert aratott Václav Havel Távozása

2008. november 23. - 12:45 | Kultúra
Nagy közönségsikert aratott Václav Havel új színdarabja, a Távozás (Odcházení) Pozsonyban, ahol szombaton este mutatta be a Szlovák Nemzeti Színház. A zsúfolásig megtelt nézőtér a függöny legördülése után vastapssal jutalmazta az előadást.

"Új darabomat már több helyen bemutatták. Mindegyiket megnéztem, s nyugodtan kijelenthetem, hogy a pozsonyi előadás egyike volt a legjobbaknak" - mondta újságíróknak Václav Havel, aki személyesen is jelen volt a bemutatón.

A Távozást Peter Mikulík, a neves szlovák rendező vitte színre, aki korábban Havel hatvanas években írt alkotásait is sikerrel rendezte meg. Havel meg is jegyezte: "Mikulík rendező úr jól ismeri darabjaimat. A Távozásban néhány olyan színész is szerepet kapott, aki korábbi alkotásaimban is játszott. Ezért most egy kicsit visszatértünk a múltba, amikor még fiatalok és szemtelenek voltunk."

A Távozás egy öregedő kancellárról szól, aki sokéves szolgálat után búcsúzik hivatalától. Az élet, a közösségszolgálat, illetve saját munkája értelméről az öregedő politikus egy nagyon közeli, régi barátnője társaságában elmélkedik. A mű Shakespeare tragédiájának, a Lear királynak a jegyeit viseli magán, és a szerző szerint "egyfajta reflexió a politikusok automatizált nyelvezetére". Pozsonyban a férfi főszerepet a magyarok által is jól ismert Marián Labuda, míg a női főszerepet Zuzana Kocúriková alakítja.

A pozsonyi bemutatón a szlovák politikai és társadalmi élet számos ismert egyénisége megjelent. Bár Havel a politikai élet visszásságairól ír, a darab a mai szlovák politikusoknak is tetszett.

"Több jelenetben szinte láttuk magunkat. A darab szellemesen és jó érzékkel mutatja be a közéletben szerepet vállaló emberek életének egyik, kevésbé látható oldalát" - mondta újságíróknak Mikulás Dzurinda, ellenzéki pártvezér, volt kormányfő. "A színdarab tanulságai a mai helyzetben is érvényesek" - foglalta össze véleményét Pavol Hrusovsky, az ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom elnöke.

"A sikernek nagyon örülök. Mindig olyan színháznak voltam a híve, amely elgondolkodtat, s amelyről az emberek az előadásról hazafelé tartva vagy később is elbeszélgethetnek" - fejtette ki Václav Havel.

(mti)