Pozsonyi Filmfesztivál: Olasz filmé az abszolút győzelem

2008. december 7. - 23:30 | Kultúra
Véget ért a X. Nemzetközi Filmfesztivál Pozsonyban. A népszerű szemlén, amelyre több mint 23 ezer néző volt kíváncsi, 206 filmet vetítettek le. Az ünnepélyes díjkiosztóra péntek este került sor.

A zsűri nagydíját  Gianni di Gregorio 59 éves olasz rendező vehette át az Ünnepi augusztusi ebéd c. filmért. Érdekessége, hogy a tapasztalt forgatókönyvírónak ez volt az első játékfilmje. A nemzetközi zsűri- amelynek tagja volt a Taxidermia és Hukkle rendezője, Pálfi György is  - a legjobb rendezői díjat Amat Escalante mexikói filmesnek ítélte oda, aki személyesen részt vett a ceremónián, akárcsak di Gregorio. Escalante a Fattyúk c. művéért kapta az elismerést, amely két mexikói munkás egy napját ábrázolja Los Angeles-ben. A mexikói rendezőt egyébként nem először tüntették ki Pozsonyban ebben a kategóriában; 2006-ban A vér c. filmjével aratott nagy sikert.

A legjobb színésznőnek járó díjat Nade Abou Farhat tudhatja magáénak; ő A bombák alatt c. libanoni háborús drámában remekelt. Anger Zsolt színésznek pedig Pozsonyban is díjat hozott A nyomozó c. filmben megformált kórboncnok-szerep.

A nézők is szavazhattak kedvencükre : a legjobb szlovák film a mozilátogatók szerint a világutazó Pavol Barabáš Bhután c. dokumentumfilmje lett, míg a külföldi alkotásokat illetően megegyezett a látogatók ízlése a zsűriével : az Augusztusi ebéd kapta a legtöbb nézői voksot.

Szabó István magyar rendező életműdíjat vehetett át. Ezt a kitüntetést negyedszer osztották ki : Szabó előtt Vanessa Redgrave színésznő, valamint Jan Tříska és Ulrich Seidl rendezők részesültek e megtiszteltetésben.

Mészáros Veroni