Vastaps a kultúrkommandónak

2008. december 9. - 20:01 | Kultúra
DUNASZERDAHELY – A Városunkért Polgári Társulás és a Közép-európai Alapítvány jóvoltából Dunaszerdahely minden oktatási intézményében és máshol is ingyen tekinthető meg az Epopteia Színházi Műhely több előadása.

Griskovec Hogyan ettem kutyát című monodrámája a középiskolákba, Arany János Nagyidai cigányok hőskölteménye az alapiskolákba jut el, Illyés Gyula Ribikéje főleg a legkisebbekhez szól. A darabokban Kiss Szilvia, Gál Tamás és Bodonyi András játszik. Meglepő módon kultúrkommandónak nevezik magukat. A szponzoráló társulás vezetője, Antal Ágota közli, hogy miért: „Mert kommandóként csapnak le áldozataikra a művészek a darabokkal, ők a potenciális célpontok, akiket megfertőzhetnek a színház szeretetével és az irodalommal.”

Elsőként múlt szerdán a Szent János Alapiskola mintegy száz diákját, majd a Vámbéry Alapiskola felső tagozatosait szórakoztatta Gál Tamás és Bodonyi András A nagyidai cigányok zenés interpretálásával. Fibi Sándor, a Vámbéry Ármin Alapiskola igazgatója azt követően mondott köszönetet a művészeknek, hogy a lelkes gyerekek visszatapsolták őket egy utolsó meghajlásra. Kérdésünkre elmondta, hogy számukra nagyon kényelmes, hogy nem kell háromszáz gyerekkel végiggyalogolni a városon, hanem házhoz hozzák a színházat. Ezért reményeik szerint újra eljönnek, s a további előadás az alsó tagozatosoknak szól majd.

Lehetőség van rá, hiszen a kultúrkommandó még vagy másfél hónapon keresztül járja a várost. Terveik szerint az összes oktatási intézményt meglátogatják és elmennek a kórházba, a nyugdíjasotthonba és természetesen a gyermekotthonba is.

Para