Eszenyi Enikő lett a Vígszínház vezetője

2008. december 11. - 16:03 | Kultúra
Három fővárosi színház vezetőjéről döntött a közgyűlés kulturális bizottsága: a Vígszínház élére egyedüliként pályázott Eszenyi Enikő, a jelenlegi direktor, Marton László nem indult. Az Operettszínházat továbbra is Kerényi Miklós Gábor vezetheti.

Februártól 2014. január végéig Eszenyi Enikő a Vígszínház, Kerényi Miklós Gábor a Budapesti Operettszínház és Zimányi Zsófia a Thália Színház vezetője, erről csütörtökön egyhangú szavazással döntött a Fővárosi Közgyűlés kulturális bizottsága.

A Vígszínház élére egy, a másik két teátrum igazgatói posztjára két-két pályázat érkezett.

A részben zártan zajló ülésen a levélben betegséget jelző Eszenyi Enikő kivételével a bizottság minden pályázót meghallgatott. Mindhárom teátrum jelenlegi vezetőjének a megbízatása január végén jár le. Marton László, a Vígszínház jelenlegi direktora jelezte, hogy nem indul újra, posztjára egyedül Eszenyi Enikő aspirált. A bizottság titkos szavazáson egyhangúlag támogatta a színésznő-rendezőnő megbízását, majd ugyancsak egyhangú nyílt szavazással ki is nevezte.

Az Operettszínház régi-új vezetője a meghallgatásokat követő titkos szavazáson hét támogató szavazatot kapott, hárman pedig a másik jelöltre, Hidvégi Miklós színészre voksoltak. Az ülésen az MSZP-SZDSZ-képviselők voltak többségben. A régi-új vezető kinevezését szintén egyhangúlag támogatta a bizottság.

A Thália Színház igazgatói posztjára pályázó két jelölt meghallgatását követő titkos szavazáson Zimányi Zsófiára hatan, a jelenlegi vezetőre, Megyeri Lászlóra négyen voksoltak. Az igazgató kinevezéséről szóló végszavazáson szintén egyhangúlag döntöttek Zimányi Zsófiáról.

mti/para