Megjelent a decemberi PRESStige

2008. december 16. - 19:29 | Kultúra
Október óta már a harmadik száma lát napvilágot az egyre szélesebb réteghez szólni kívánó egyetemi lapnak. A szokásos előszón és az egyetemi híreken kívül a lap beszámol arról, hogy a Konstantin Filozósus Egyetem rektora, Libor Vozár Ján Mikolaj kulturális miniszter asszisztálásával nyitotta meg az intézmény új könyvtárát.

Daniel Lipšic a nyitrai fiatalok körében tett látogatást, amelyről Anda Judit számolt be. Finta Márk a Selye János Egyetem rektorválasztásáról ír. A 60 éves Új Szó főszerkesztője, Molnár Norbert összegzi – a PRESStige-nek az egyetlen szlovákiai magyar napilap tevékenységét. Megtudhatjuk, hogy Búcson rendezték a fiatal magyar értelmiségiek fórumát és írófesztivál zajlott Révkomáromban.

A kulturális rovat a 60 éves Török Ádámról, a „fuvola fenegyerekéről“, a Kicsi Hang nyitrai lemezbemutató koncertjéről, a középkor két érdekes olasz figurájáról, nevezetesen Leonardo da Vinciről és Giuseppe Arcimboldóról ír, de egy kortárs, Garcia Márquez is helyett kapott a lapban, továbbá elolvashatjuk a SZMAZE aktuális híreit is.

A Különvélemény rovat a decemberi fikcióval indít, avagy „politikus vagyok, ments ki innen!“, Rajkovics Péter „Ha nem vagy velünk, agyonverünk!“ című írása pedig magáért beszél. Pornónak áll a világ? Erre a kérdésre Finta Márk próbál válaszolni, Anda Judit pedig a karácsony és a marketing összefüggéseit vizsgálja. Gyelník Teodor egy eltolódó világrendről cikkez, Borka László pedig Tisóban látja a jelenkori szélsőségesek etalonját. Asszonyok a fehér házban címmel Csibrányi Zoltán ír bő lére eresztett összegzést, Angyal Sándor tollából pedig a magyarországi boszorkányüldözésről tudhatunk meg adalékokat.

A gondolkodó ember rovatában, az Ergo Sumban ezúttal az álom a főszereplő. A Szeparéban olvashatunk egy fogyatékosok által szervezett megakoncertről, betekintést nyerhetünk a csetkultúrába és megtudhatjuk, ki a palóc.

A nagyszabású és sok vihart kavart budapesti Bodies című kiállítást is megtekintettük, a tanulságokkal átszőtt beszámolót szintén a Szeparé rovat kínálja. Hosszú idő után újra jelentkezik a rovat játéka, az Észbontó.

Ezen kívül sok érdekes és hasznos olvasnivaló található a decemberi lapszámban, ami Nyitrán, Dunaszerdahelyen és környékén már elérhető, napokon belül pedig Pozsony, Komárom, Galánta és Vágsellye környékére is eljut.

-lager-