Újra ég Štefan Hríb Lámpája

2009. január 9. - 14:42 | Kultúra
Két év után tegnap ismét tartalmas két és fél órát tölthettek el azok a  nézők, akik a Joj Plus tévécsatornára kapcsoltak. A Štefan Hríb vezette és Mário Homolka rendezte, egykor STV2-n futó, Pod lampou (Lámpa alatt) c. műsor itt kapott újból teret.

A műsort készítői ott folytatták, ahol két évvel ezelőtt botrányos körülmények között félbeszakadt. A .týždeň hetilap főszerkesztője, Štefan Hríb akkor nem sokkal műsorkezdés után a szlovák közszolgálati televízió elleni tiltakozásul kivonult a stúdióból. Hríb azt nehezményezte, hogy az STV megvált a Reportéri c. magazinjának oknyomozó riporterétől, Eugen Kordától. Ezután Radim Hreha, az STV akkori vezérigazgatója beszüntette a Pod Lampou beszélgetőműsort.

Hríbék még szeptemberben számoltak be a médiának arról, hogy az új Joj Plus csatornán folytatódik műsoruk. Tegnap tehát felkapcsolták a lámpá(ka)t; vendégként pedig azok szerepeltek, akik a legutolsó adásban is részt vettek volna, de Eugen Kordát is megszólaltatták az adás elején.

A Pod lampou neve némileg módosult-ezentúl Lampa-ként sugározzák- ám a műsor arculata mit sem változott: puritán díszletek közt, hangulatos lámpafénynél Hríb Jozef Nosek és Ľubomír Tomáška biológus, valamint Vladimír Černý és Martin Mojžiš fizikus vendégeivel azt a kérdést boncolgatta, mi nevezhető élőnek, illetve élettelennek. A diskurzust a Živé kvety zenekar néhány dala színesítette. A nézők az adást a világhálón is nyomon követhették, és kérdéseket is feltehettek, amiket Juraj Kušnierik társműsorvezető tolmácsolt a tudósoknak.

Az első adást több mint 20 ezren látták, az esti sávban a kisebb televíziók közül csak a TA3 hírcsatornát nézték többen. Aki látni szeretné, ide kattintson.

A következő Lámpa jövő héten csütörtökön 21 óra 45 perctől látható. Témája pedig a pénzügyi csoportok, azaz az ún. “pénzügyi cápák” tevékenysége lesz.

Mészáros Veroni