Lewis Carroll angol íróra, költőre, tanárra és fényképészre emlékezik a világ

2009. január 14. - 12:22 | Kultúra
111 éve hunyt el Charles Lutwidge Dodgson angol író és költő, aki az Alice Csodaországban és Alice Tükörországban című alkotások szerzője. 

Lewis Carroll 1832. január 27-én született, matematikusként tanított három évtizedig, majd csak az írásnak szentelte életét. Írói álneve játék a szavakkal, mivel a Lewis a Lutwidge, a Carrol pedig a Charles latin formájának angolosított változata. Alig múlt el 30 éves, mikor megjelent az Alice Csodaországban (Alice´s Adventures in Wonderland), pár évvel később pedig annak a folytatása, az Alice Tükörországban (Through the Looking-Glass). Ez a két mű tette sikeressé, az egyébként nagyon sokoldalú személyiséget. 

Carroll költőként is ugyanolyan fontos helyet tölt be az irodalomban, mint íróként. Pár évvel a nagysikerű Alice-könyvek megjelenése után 1876-ban jelent meg a Snarkvadászat (The Hunting of the Snark) majd a Gruffacsór (Jabberwocky). Az említett műveket a gyermekirodalom klasszikusaként tartják számon.  

Lewis Carroll ellen rengeteg vádat hoztak fel az elmúlt évek során különböző kutatók. Habár műveinek népszerűsége máig töretlen, az életét kutató tudósok véleménye megoszlik. Az egyik csoport pedofíliával és drogfogyasztással vádolja. A másik csoport viszont egy visszahúzódó, erősen dadogó, szinte unalmas embernek tartja. Szeretett fényképezni, kora egyik legtehetségesebb fotósának tartották. Nagyon sokszor készített képeket kislányokról, az egyik legkedveltebb fotóalanya Alice Liddell volt, aki az Alice-regények ihletője.

Carroll 1898. január 14-én halt meg Guildfordban. A pletykák és különböző állítások ellenére is Carroll Lewis az irodalom egyik legnépszerűbb és legfontosabb szerzője. Műveit csaknem a világ minden nyelvére lefordították.  

(ian)