Az Ifjú Szivek Bartóknak hódol

2009. január 20. - 12:21 | Kultúra
Az Ifjú Szivek magyar táncegyüttes hétfőn Pozsonyban a Heineken Tower Stage-ben mutatta be a nagyközönségnek Tánc húros hangszerekre, ütőkre és zongorára című előadását.

Az ausztráliai turné előtt álló együttes nagy sikert aratott a telt ház előtt előadott csaknem másfél órás produkcióval, melyben többek között részletek hangzottak el Bartók Béla Negyvennégy duó két hegedűre Gyergyóból, Három csíkmegyei népdal, Négy szlovák népdal, Román népi táncok, Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című műveiből.

A Tánc húros hangszerekre, ütőkre és zongorára című műsort Bartók Béla zeneszerzői zsenialitásának népzenei indíttatása határozta meg. A műsor megálmodója és koreográfusa Hégli Dusán, akinek eddigi munkái is tükrözik vonzódását a legismertebb magyar zeneszerző és népzenekutató munkásságához és személyéhez. A most színpadra állított, bartóki dallamokra épülő táncjelentek sorát archív film- és hangfelvételek és a jól megválasztott fényjátékok tették még látványosabbá. Az élményt a műsor alatt is többször tapssal jutalmazta a közönség, amelynek soraiban Csáky Pál MKP-elnököt, Bíró Ágnest, az MKP alelnökét, Bárdos Gyula frakcióelnököt, valamint a pozsonyi magyar nagykövetet, Heizer Antalt is felfedeztük.

A táncegyüttes legközelebb 2009. január 22-án lép fel Budapesten a Hagyományok Házában, majd február 6-tól február 21-ig Ausztráliában turnézik legutóbb bemutatott műsorával és a You Think You Can Dance című előadásával.

-b.