Hármaskoncert - szigorúan - álmodozóknak

2009. január 21. - 21:18 | Kultúra
Az Euforion Polgári Társulás folytatja Art of Livin‘ névre keresztelt programsorozatát. Január 22-én, csütörtökön, a ligetfalusi Klub za zrkadlom-ba hívtak meg három downtempo zenekart. Ajánló.

A rendezvényen fellépő szlovák alternatív zenekarokat azonos stílusuk köti össze: a Veneer, a Nové Mapy, de az újonc EA duó zenéjére is a downtempo és a chill out elektronikus műfaj jellemző. Ezen kívül mindhárom együttes női vokállal és gitárokkal is rendelkezik, valamint szövegeik többnyire angol nyelvűek.



A nagyszombati Veneer először 2002-ben hallatott magáról: a Dan Bihány, Simona Hubináková és Paľo Hubinák (aki egyébként a Radio_FM  „Baláž a Hubinák” show-ból lehet ismerős) alkotta trió ekkor jelentette meg debütáló lemezét, a Light-ot. Az egytől egyig nagyszerű dalokat tartalmazó korongot rengeteg fellépés követte, ám a zenekar elfáradt, és szünetet hirdetett. Több év után a tavalyi Pohoda fesztiválon játszottak ismét. A csütörtöki koncert remélhetőleg visszatérésük kezdetét jelzi. Egy biztos: régóta készülő második albumukról is elhangzik majd pár dal.



A Nové Mapy (azelőtt Mindmap) pozsonyi formáció; szintén három tagból áll. Az üde elektronikus zene Dana Mazalová énekesnő, Igor Iliáš és Martin Hasák multiinstrumentalista műve. Ötleteiket tavaly rögzítették első albumukon, melynek címe Veselé és amelyen downtempo-n kívül drum&bass -,minimál és ambient elemeket is felfedezni. A zenekar külföldön is koncertezik; tavaly a budapesti Sziget fesztiválon a Cökxpon sátorban arattak nagy sikert.



Az elektronika és a chill out ének a fő ismérve az EA duónak is. Repertoárjukban gyros, lassú, vidám, de szomorú dalok is akadnak, amelyeket holnap 20 órától hallhatnak a kellemes álmodozásra vágyók.



Jegyek innen rendelhetők. Elővételben 3,30 (99,42 Sk) euróba, a helyszínen pedig 5 (150,63) euróba kerülnek.



A videón a Nové Mapy Common Sense c. dala hallható, élőben.



Mészáros Veroni