Fura popduók a pozsonyi vár alatt

2009. január 23. - 16:52 | Kultúra
Pozsony egyik legismertebb szórakozóhelye, az exbunker Subclub ismét remek koncerte(ke)t kínál. Január 31-én, szombaton két duó és néhány DJ játszik a pozsonyi vár alatti klubban. Ajánló.

A Dope Aviators szlovák elektropop zenekar, amely kezdetben trióként funkcionált, ám idővel kilépett Sandozz, a  basszusgitáros és maradt az együttes kemény magját alkotó házaspár. A Kasko (Marek Babusiak) és Emko (Emília Babusiaková) fantázianevű tagok eleinte Prágában zenéltek, majd Finnországba  helyezték bázisukat; jelenleg szlovákiai turnéjukra készülnek.

Az indie- és dreampop kategóriákba sorolt duó dalaira olyan zenekarok hatottak, mint a Jesus and Mary Chain, a Velvet Underground, vagy a Cocteau Twins. Első lemezük, a Product remek kritikákat kapott; nemrég pedig új EP-vel jelentkeztek, melynek címe Another Stupid Song. A rövid albumra jellemző absztrakt zajfüggöny pszichedelikus töltetet ad az amúgy egyszerű dallamú és szövegű számoknak. Január 31-én a Dope Aviators lesz a főszereplő.

Előttük játszik egy másik –szlovákiai viszonylatban- érdekes lányduó, a You Coco. A trencséni alternatív zenészek tavaly tűntek fel; rögzített dalaikat főként a Radio_FM rotálja. A 2008-as Pohoda fesztiválon nagy sikert arató formáció albumot még nem adott ki, de ez idén valószínűleg változni fog. Radmila K (gitár-ének) és Ria B (dob) várhatóan 20 órakor lép színpadra.

Az estét továbbá egy kísérleti zajmágus, Rentip (aka Poo), egy vizuális művész, Xado és a Puding Pani Elvisovej zenekar basszusgitárosa, Vili:am színesíti- utóbbi szabadidejében indierock DJ. Jegyek jövő héttől kaphatók.

Mészáros Veroni