Álinterjút közöltek David Černývel, az Entropa alkotójával, aki magyar trikolórral kötötte gúzsba Szlovákiát

2009. január 26. - 19:47 | Kultúra
Aki másnak vermet ás, maga esik bele - ennek a közmondásnak az igazát tapasztalta meg saját bőrén David Černý cseh képzőművész, az európai vihart kavart Entropa műalkotás szerzője.
Az Európai Unió brüsszeli székhelyén kiállított alkotásával Černý félrevezette a prágai kormányt. A megrendelés ugyanis egy olyan alkotásra szólt, amelynek elkészítésében az EU mind a 27 tagállamának egy-egy művésze működött volna közre. A művet azonban titkon maga Černý készítette el, s a helyi alkotókat csak kifundálta.

Az Entropa, amely az unió egyes tagországairól kialakult sztereotípiákat kívánta kifigurázni, azonnal vihart kavart, több országnak nem tetszik a róla alkotott groteszk kép. Bulgária például - amelyet guggolós vécéként ábrázol a makett - súlyos sértésnek tekintette a választott témát. Szófia hivatalos jegyzékben tiltakozott Prágánál. A kötözött sonkaként, magyar nemzeti színű szalaggal átkötve ábrázolt Szlovákia szintén tiltakozott.

Ahogy azonban David az Entropával "megvezette" a prágai kormányt és Európát, úgy vezette meg őt a Mladá Fronta Dnes című véleményformáló cseh napilap. A mintegy 300 ezer példányszámban megjelenő újság szombaton interjút közölt a képzőművésszel, amely azonban - mint kiderült - jelentős részben "álinterjú" volt, s a szerkesztőség által megfogalmazott válaszokat tartalmazott. S ahogy több európai ország tiltakozott az Entropában a róla festett kép ellen, úgy tiltakozott Černý is az interjú tartalma ellen. "Kénytelen vagyok cáfolni ezt. Minden, ami ott le van írva, minden idézet, teljes mértékben valótlan" - reagált az interjúra a jelenleg az USA-ban tartózkodó David Černý.

A cseh napilap hétfőn azzal érvelt, hogy úgy járt, el, ahogy Černý az Entropával. Černý azonban meg van győződve arról, hogy amit szabad a művésznek, azt nem szabad egy újságnak. "Önök nem egy művészeti alkotás, hanem egy hírlap. A kettő között különbség van" - magyarázta a lapnak mérgesen Černý. A Mladá Fronta Dnes elismeri: szándékosan provokálták Černýt. Hogy ne jöjjön azonnal rá a turpisságra, telefonon felhívták és feltettek neki néhány kérdést, majd az egész interjút saját anyaggal kiegészítették. Az interjú végén nem véletlenül szerepelt az a megjegyzés, hogy "a valóság és a képzelet" keverékéről van szó. "David Černý példája nyomán az interjúhoz azonnal egy bocsánatkérést is csatoltunk" - közölte hétfőn a szerkesztőség.

Robert Cásensky főszerkesztő nyilatkozatában leszögezte: David Černý azt állítja, hogy az Entropával azt szerette volna megállapítani, tud-e Európa nevetni önmagán. A mi célunk pedig az volt, hogy megállapítsuk, van-e humorérzéke David Černýnel, s képes-e nevetni az őt érintő "misztifikáción".

Kokes János, MTI