Színek és fények sugárzó özöne

2009. január 27. - 22:08 | Kultúra
DUNASZERDAHELY – Kocsis Ernő komáromi festőművész alkotásaiból nyílt január 15-én sokrétű tárlat a Csallóközi Múzeum kiállítótermében.

Az élénk érdeklődéssel kísért kiállítás anyagát méltatva dr. Récka Adriana művészettörténész, egyetemi oktató mindjárt az elején leszögezte, hogy a mostani kiállítás nem azzal a szándékkal valósult meg, hogy teljes, átfogó képet nyújtson a művész munkásságáról. Hiszen ezt, születésének nemrégi 70 éves évfordulója kapcsán megtették már az ilyenkor szokásos jubileumi tárlatok. Viszont a február 2-ig megtekinthető dunaszerdahelyi kiállítás anyaga is csak azt bizonyítja, hogy Kocsis festői munkásságában a múlt század 70-es éveitől kezdve napjainkig meghatározó helyet foglal el a tájkép.

„Sajátos színkombinációk segítésével alkot, teremti meg, ritmizálja a tájképeinek kompozícióját, miáltal ezek a képei átmenetet képeznek a fantázia és a realitás, a teljesség és a dolgokat csak sejtető körvonalak között. Kocsis alkotásaiban egyszerre ott van a táj valósága, de a valóság attribútumainak lírai transzformációja, az alkotói lelkület árnyaltan kifejezett minden rezdülése is,” mondta megnyitójában többek között Récka Adriana, akinek jóvoltából azt is megtudhattuk, hogy a tapasztalt és termékeny képzőművésznek több mint száz önálló és csoportos kiállítása volt már idehaza és külföldön, művei megtalálhatók a neves galériákban és magángyűjteményekben, az utóbbi időben intenzívebben foglalkozik a karikatúrával, rajzolt humorral (ebből is nyújt egy kis ízelítőt a szerdahelyi tárlat), s néhány éve éppen ezáltal volt része szép nemzetközi sikerben, amikor egy tajvani kiállításon elnyerte a zsűri különdíját.

(–ck)