Megszüntették Štefan Hríb rádióműsorát

2009. január 31. - 14:35 | Kultúra
Tévéből ki, rádióba be, tévébe be, rádióból ki. Lesarkítva így lehetne jellemezni Štefan Hríb újságíró televíziós és rádiós pályafutását. A karakán tollforgató és társai hányattatott sorsú Lámpája alig egy hónapja kapott ismét sugárzási engedélyt a Joj plus csatornán; ma pedig búcsúzniuk kellett a Rádio_FM-től.

Štefan Hríb, a .týždeň magazin főszerkesztője és helyettese, Juraj Kušnierik a közszolgálati televízió kettes csatornáján vezették a legendás Pod lampou c. beszélgetőműsort. Az adásban aktuális témákról folytattak hetente eszmecserét értemiségiek, amely beszélgetések közé zenés szüneteket iktattak alternatív zenekarok.
A szókimondó és öntörvényű Hríb, sokszor kényes témákat boncolgató műsorának, 2007 januárjában lett vége – miután bírálta az STV akkori vezérigazgatóját, Radim Hrehát.2007. május 1-jén új fordulat következett a műsor “életében”: a közszolgálati rádió alternatív zenét sugárzó szekciója, a  Rádio FM teret biztosított Hríbnek és Kušnieriknek, hogy folytassák sokak kedvenc műsorát, amely a frappáns Bez lampy (Lámpa nélkül) nevet kapta.2008-ban röppent fel a hír: Hríbék visszatérnek a képernyőre egy új kereskedelmi csatornán, a Joj Pluson. 2009. január 8-án, csütörtökön, ez meg is valósult; a műsor azóta négy epizódot ért meg, a szombatonként “futó” rádióműsoruknak azonban a mai nappal befellegzett. A közszolgálati rádió szóvivője, Alexandra Koreňová a programstruktúra “csiszolásával” indokolta a műsor beszüntetését, valamint elmondta: “nem kell a döntés mögött egyéb okokat keresni”.A mai utolsó Bez lampy adásában Hríb megjegyezte, a műsor vége valószínűleg összefügg egy két héttel ezelőtti kijelentésével a szlovák költő, Milan Rúfus halála kapcsán, amelyre Marek Madarič kulturális miniszter nyílt levélben reagált. Hríb Rúfus temetése napján  azt mondta, “Rúfusról az jut eszembe, hogy a legnehezebb időkben rossz oldalon állt (…). Furcsa, egy kiváló költő miért követ el butaságokat…”.
Madarič szerint Hríb empátia hiányában meggyalázta a szlovák nemzeti költő emlékét.A rádióműsor megszűnésének okairól is szó volt tehát a mai hattyúdalban, amelynek vendégei Roman Kvasnica, Malina Hedvig ügyvédje és Zuzana Čaputová, a bazini szemétlerakó ellen tüntetők ügyvédje voltak.Mészáros Veroni