Tökéletesre csiszolt "vesztes mosoly" után már ideje nyerni

2009. február 19. - 19:24 | Kultúra
Öt díjra nem váltott Oscar-jelölés után Kate Winslet azt állítja, már tökéletesre csiszolta "vesztes mosolyát", idén mégis sok bennfentes várja, hogy végre a Titanic egykori sztárja vegye át a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat.

A felolvasó című dráma főszerepével kiérdemelt jelöléssel erős mezőnybe került, vetélytársai: Meryl Streep (Kétely), Anne Hathaway (Rachel Getting Married), Angelina Jolie (Elcserélt életek) és Melissa Leo (Frozen River).

Ha megint veszít - mondta az Oscar-jelöltek minapi ebédjén -, legalább már arra nem kell ügyelnie, hogy a kamerák kereszttüzében hiteles derűt csaljon az arcára.

"Annyiszor voltam már itt, hogy őszintén szólva már egészen jó képet tudok vágni vesztesként. Tökéletesítettem azt a különös, meditációs, tiszta nyugalmat, aminek birtokában kell legyen az ember, ha nem mondják ki a nevét" - árulta el.

Winslet - aki eddig az Értelem és érzelem, a Titanic, az Iris - Egy csodálatos női elme, az Egy makulátlan elme örök ragyogása és az Apró titkok sztárjaként került az Oscar-díj közvetlen közelébe - eddigi pályafutása legnehezebb szerepének nevezte A felolvasóban eljátszott kápót.

Stephen Daldry filmjében egy koncentrációs tábor egykori őre (Winslet) a háború után beleszeret egy fiatalemberbe, aki mit sem sejt múltjáról. A nő azonban hirtelen eltűnik, és szerelme csak nyolc évvel később látja meg a vádlottak padján a háborús bűnösök perében.

Mint elmondta: Hanna Schmitz megformálásakor azt érezte a legnehezebbnek, hogy megtalálja a helyes egyensúlyt a karakterben rejlő szörnyeteg és a szerelmes nő között.

Az Oscar-esélyeket latolgató szakírók szerint a filmért kapott Arany Glóbusz-díj és BAFTA-díj után minden jel arra utal, hogy a 33 éves kétgyermekes színésznő nem távozik üres kézzel vasárnap este a hollywoodi Kodak Színházból.

"Szerintem eljött az ő ideje. Mikor az amerikai filmakadémia tagjai szavaznak, nemcsak A felolvasót veszik figyelembe, hanem A szabadság útjait is" - utalt Pete Hammond, a Hollywood.com kritikusa Winslet tavalyi másik nagy sikerére.

"Rég esedékes a díj Kate-nek. Még egy vereség, és az Oscar-díjtól legtöbbször elesett színésznők, Deborah Kerr és Thelma Ritter mellé kerül. 33 évesen ez rémes lenne" - csatlakozott kollégájához Tom O'Neil, a TheEnvelope.com szerkesztője. Szerinte egyébként a film jellege is Winslet kezére játszik: "holokausztmozi, amelyben idegen akcentussal beszél, drámaian öregszik és csodálatosan néz ki meztelenül - csupa kulcselem a győzelemhez".

Egyébként az 59 éves Meryl Streepnek is megvan a maga Oscar-veszteség rekordja: a színésznő kétszer megkapta az Amerikai Filmakadémia szobrát, de ezen kívül már 15-ször ült jelöltként az Oscar-gálán. Tapasztalata tehát már neki is van bőven, mégis arról beszélt egy közelmúltbeli tévéinterjújában, hogy kemény dolog veszíteni. "Mikor az ember veszít, arra gondol, hogy a munkája nem volt elég jó" - idézte fel a tépelődés pillanatait. De sietett megerősíteni, hogy azért a jelölés is megtiszteltetés. "Csak az a baj, hogy minden alkalommal, mikor veszít az ember, egyre rosszabbul érzi magát."

Streep idén a Kétely című drámával szállt versenybe. Alakításának színvonalához kétség sem férhet - vélték kritikusai. Richard Schickel filmszakíró szerint az emberek már hozzá vannak szokva, hogy mindig jól játszik. Talán megint ez lesz a végzete.

MTI/para