Hangulatos popzenekarok Zselízen

2009. február 20. - 14:49 | Kultúra
Garantált a lebegés március 7-én Zselízen a Moziban. Három kivételes, atmoszférikus zenekar lép színpadra : a budapesti Žagar, a pozsonyi Longital és a zselízi mr mirror.

A helyi mr mirror zenekar elektronikus underground alapokból táplálkozó formáció, mely gitárral, basszusgitárral és minimális énekkel egészül ki.

Az egykor Dlhé Diely-ként ismert Longital az ország legegyénibb hangzású alternatív zenekarai közé tartozik. Shina és Dano Salontay formációja több mint pusztán egy popduó; élettársak ők, akik feladva polgári állásukat, a zenének szentelik minden idejüket és energiájukat. Saját kiadót (Slnko records) működtetnek, amely több kezdő zenekar fészkévé vált. Shina érzéki szövegeihez Dano ír csodálatos, elragadó dalokat. A köztük lévő állandó vibráció a fellépéseiket is áthatja. Zselízen második korongjuk, a Gloria lesz középpontban, amely a Rádio_FM Radio_Head nevű díjáért a döntőben versenyzett, ám végül alul maradt a Noisecut albumával szemben, amely kiadója nem mellesleg épp a Slnko Records.

Az est fénypontjaként Magyarország egyik legragozottabb zenekara, a Žagar koncertjét élhetik át a zselízi Moziba látogatók. A banda a néhai Yonderboi Quintettből nőtte ki magát; jelenleg hattagú zenekarként járja a klubokat és a fesztiválokat Európa-szerte. A Zságer Balázs billentyűs-frontember vezette együttes debütáló lemeze 2002-ben jelent meg, Local Broadcast címen. A Wan2 magazin minden idők 50 legfontosabb magyar albuma közé sorolta. A 2007-ben kiadott Cannot Walk Fly Instead c. második nagylemez himnuszaként ismert Wings of Love c. dal hozta meg számukra az egyik legrangosabb elismerést: második helyezést az International Songwriters Competition verseny keretében, mely zsűrijében olyan dalszerzőóriások ültek mint Tom Waits, vagy Robert Smith a The Cure-ból. A trip-hop, rock és  pszichedelikus elektropop elegyére vágyók ki ne hagyják az egyedülálló Žagar koncertjét, március 7-én, szombaton!

A videón a Žagar Wings of Love c. megaslágere látható a 2008-as Fonogram díjátadón.

emvé