Mit kínál a Katedra?

2009. február 21. - 16:05 | Kultúra
A szlovákiai magyar pedagógusok és szülők lapja februári számának vezércikkében Miklósi Péter az idén hatvanéves Csemadokról ír, melynek munkájába sok-sok tanító is bekapcsolódott mindjárt a szövetség megalakulásától kezdve.

Polgár Anikó „Fársángi jó borral habzó butellia” címmel írt kedves-hangulatos dolgozatot február haváról. Ákombákomokból értelmet! címmel - Az olvasástanítás napjaink iskolájában alcímmel olvashatjuk Angyal László írását, ezt követi Dr. Csóka Tibor onkológus sorozatának újabb fejezete a daganatok terápiájáról.

A két riport ezúttal a harmincéves nagymegyeri kereskedelmi akadémiát, illetve az alistáli magyar alapiskolát mutatja be.

„Az európai történelemtanárok egyik nemzetközi szervezete, az Euroclio... nemrég tett közzé egy átfogó jelentést az iskolai történelemoktatásról” – ennek leglényegesebb megállapításait idézi és értelmezi Vajda Barnabás, „különös tekintettel térségünk alap- és középfokú történelemtanítási gyakorlatára”.

A Nyelvtisztogató rovatban arra a kérdésre ad választ Jakab István, hogy mikor csukunk, mikor zárunk. Bodnár Gyula Bölcsőnk, a világegyetem című jegyzete arra hívja fel a figyelmet, hogy 2009 a csillagászat nemzetközi éve, mely egybek mellett megerősítheti „a kapcsolatot a tudomány oktatása és a tudományos életutak között”, előmozdíthatja „a diákok jelentkezését tudományos és technológiai területekre”.

Csibrányi Zoltán a legolvasottabb francia irodalomról szóló dolgozatának kiemelt szereplője Robert Merle.

Albert Sándor Az iskolai oktatási programról című könyvét Kovátsné Németh Mária mutatja be, a magyarországi Varga Esztertől pedig Kompetenciafejlesztés – Az európai uniós ismeretek szerepe a munkaerőpiaci megfelelésben címmel olvashatunk tanulmányt.

-bár

Címkék: Katedra, lapszemle