A tolerancia művészete - szlovák-magyar kiállítás nyílt Dunacsúnban

2009. március 14. - 18:32 | Kultúra
A tolerancia művészete címmel nyílt meg az eddigi legnagyobb közös szlovák-magyar képzőművészeti kiállítás Dunacsúnban, a Danubiana Meulensteen Art Museumban szombaton. A megnyitón vehette át Gerard Meulensteen, a múzeum tulajdonosa a Pro Cultura Hungarica emlékplakettet.

Juhász Katalin, a Pozsonyi Magyar Kulturális Intézet sajtótitkára az MTI-nek elmondta: száz szlovák és száz magyar művész - festők, szobrászok, grafikusok, videóművészek - munkái töltik meg a múzeum falait, tereit. A tárlókban pedig ismert magyar és szlovák írók, költők, gondolkodók, köztük Grendel Lajos, Heller Ágnes, Spiró György, Kukorelly Endre, Daniel Hevier, Peter Jaros, Ladislav Torma, Kazo Kanala írásai olvashatók két nyelven a toleranciáról.

Hozzátette: a kiállítás fővédnökségét a két ország kulturális minisztere, Hiller István és Marek Madaric vállalta.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium képviseletében Bogyay Katalin szakállamtitkár adta át a Pro Cultura Hungarica emlékplakettet Gerard Meulensteennek, a Danubiana múzeum tulajdonosának. Mint arról a megnyitón részt vevő Juhász Katalin beszámolt, Bogyay Katalin angol nyelvű köszöntőjében kiemelte, hogy ez a gesztus értékű tárlat, amely már a harmadik ilyen típusú kiállítás, a dialógusról szól, és egyben üzenet a világnak, hogy létezik a tolerancia, az egymás elfogadása, az erőszak elutasítása.

A tárlatnyitó egyben a Tegyük meg az első lépést - kultúrával a szlovák-magyar jó viszonyért elnevezésű kampány nyitórendezvénye is volt. A kiállító magyar művészek között van Deim Pál, ef Zámbó István, Fehér László, Jovánovics György, Nádler István, Pauer Gyula és Vojnich Erzsébet, a szlovák művészek közül a legismertebbek Ondrej Bartko, Daniel Brunovsky, Peter Pollág, Viktor Hulík, a szlovákiai magyar alkotók közül pedig Balázs István, Gáspár Péter, Kosziba Klaudia és Rónai Péter.

A most kitüntetett művészetpártoló holland üzletember nemcsak ezt a mostani kiállítást támogatta, hanem két éve a Hungarian Art 1980-2007 című tárlatot is, amely a magyar kortárs művészet addigi legteljesebb bemutatkozása volt Szlovákiában. Tavaly Közép-Európában először a Danubianában láthatta a közönség Kemény Zoltán magyar születésű svájci szobrászművész és felesége, Madeleine Kemény-Szemere festőművész összegyűjtött munkáit.

A Meulensteen irányította Danubiana a továbbiakban is törekszik a magyar művészet bemutatására Szlovákiában: 2010-ben Keserű Ilona festőművész alkotásait mutatják be, majd 2010 és 2012 között közös osztrák-magyar-szlovák képzőművészeti tárlatot terveznek - jegyezte meg Krasztev Péter, a pozsonyi magyar intézet igazgatója, a kiállítás kezdeményezője.

A tolerancia művészete című tárlat április 26-ig látható a magyar határtól, Rajkától 1,5 kilométerre fekvő dunacsúni Danubiana múzeumban.

mti/para