A gömöri kézművesek kiállítása

2009. március 25. - 07:10 | Kultúra
Fafaragók, díszkovácsok, fazekasok, gyékényesek, mézeskalácsosok és csipkeverők munkáiban gyönyörködhetnek azok, akik ellátogatnak a Gömöri Kézművesek Társulásának miskolci kiállítására; a különleges tárlat kedden nyílt meg Miskolcon, a megyeháza galériájában.

Ulman István fafaragó népművész, a Gömöri Kézművesek Társulásának alapító tagja az MTI-nek elmondta, hogy 2002-ben alakult a szervezet, polgári társulásként a szlovákiai Várhosszúréten. A céljuk az volt, hogy a hagyományos mesterségeket újjáélesszék, illetve kialakítsanak egy olyan alkotóműhelyt, ahol teret kaphat a kézműves mesterségek oktatása, és egyben lehetőség van az elkészült tárgyak bemutatására is.

Hozzátette: a miskolci megyeházán a gömöri kézművesek kis táborának munkáiból válogatták össze az április 20-áig látható tárlatot.

Mint fogalmazott, a társulásban 64-en dolgoznak és munkálkodnak, tevékenységük felöleli a történelmi Gömör területét, soraikban a már említett mesterségek mellett vannak tűzzománc készítők, szövők és hímzők is.

Elmondása szerint 2006 óta rendezik meg a Gömöri Kézműves Vásárt, amely a térség rangos eseményévé vált, egyre népszerűbbé téve kézműves munkáikat.

Az MTI kérdésére úgy vélte: a kézműves mesterség örök, van jövője, hiszen sok az érdeklődő. "Ezek a mesterségek megérdemlik a törődést, ugyanis ősi szokásokat, hagyományokat, értékeket hordoznak. A mai modern, túlpolitizált világot ezek teszik színesebbé" - tette hozzá.

mti