Tisztelgés Radnóti előtt a vásznon

2009. március 31. - 16:23 | Kultúra
Matuštík Kyra festő-, textil és multimediális művész képei láthatóak április 2-tól Pozsonyban, a Magyar  Köztársaság Kulturális Intézetében.
Az Hommage `a Radnóti multimediális installáció részeként született három nagy mértetű, Gyökerek című alkotást a tragikus sorsú költő egyik utolsó inspirálta. A háború masinériája által minden jogától megfosztott ember küzdelméről szóló képek részei annak a mondanivalójában egységes, kifejezőeszközeiben viszont rendkívül változatos világnak, amelyet Matuštík Kyra az évek alatt kialakított magának.

„A posztmodern művészet rövidtartamú változásain kívüli utat választotta, festészete nem az újjáéledés része, hanem a folyamatosságé. Festészetében jelen van a természet változatos formavilága – belső jelentéseivel és változásaival.

Monumentális, kultivált és letisztult világ. Valószínű, hogy arculatát befolyásolta az a természeti anyag is, amellyel pályája kezdetén dolgozott – a textil lágysága és nemes színezete.” – írta róla Kubicska-Kučera Klára művészettörténész.

Matuštík Kyra 1992-ben végezte el a Magyar Iparművészeti Főiskolát, majd 1994-ben annak mesterképző intézetét, Szilvitzky Margit vezetésével. Tanulmányutakon vett részt Rhode Islanden (USA), Izraelben és Ausztriában, mindhárom országban egyéni kiállításon is bemutatkozott. Pozsonyban egy ideig rajztanárként tevékenykedett, jelenleg Svédorszában él. Családi öröksége multinacionális és értelmiségi, széleskörű műveltsége az európai kultúra és művészet ismeretéből táplálkozik. Néhány év óta egyre inkább a zsidó hagyományok és a Tóra erkölcsi értékeiben, valamint e nép múltjának mélységeiben, kultúrájában és szenvedésében találja meg önmagát.

A pozsonyi kiállítás, amelyen Kiss-Szemán Zsófia művészettörténész méltatja Matuštík Kyra képeit, csütörtökön 17 órakor nyílik az MKKI székházában (Palisády 54.), és május 7-ig tekinthető meg.  A megnyitón Radnóti említett verse Latinovits Zoltán előadásában hangzik el. 

Juhász Katalin