Megtalálták Schindler listájának egy másolatát Ausztráliában

2009. április 6. - 17:20 | Kultúra
Megtalálták az eredeti Schindler-lista egyik másolatát; a 13 oldalas, 801 nevet tartalmazó megsárgult példány alapján született az Oskar Schindler német gyáriparos által megmentett zsidók történetéről szóló könyv.

A most előkerült dokumentum másolata annak a listának, amely a Schindler által gyáraiban alkalmazott, és ezáltal a haláltól megmentett 1100 zsidó férfi, nő és gyerek többségének a nevét tartalmazta. Tudósok szerint ez alapján készült Thomas Keneally Schindler bárkája című könyve. „Bár egy másolat másolata, ez egy megindító dokumentum” – mondta Olwen Pryke, aki 2008 végén botlott bele a papírokba. „Ha belepillantasz, a megmentett életeket látod” – tette hozzá.

Keneally Schindler bárkája - amelyet Schindler listája címen is kiadtak – volt az alapja Steven Spielberg 1993-ban Oscar-díjat nyert filmjének. Az író eladta a könyvvel kapcsolatos aktáit, jegyzeteit, és kutatási dokumentumait egy kéziratokra specializálódott ügynöknek, az ausztráliai könyvtár tőle vette meg a hat doboznyi dokumentumot 1996-ban. A kurátorok azonban nem vették észre, hogy a dobozok egyikében a lista egyik példánya is ott pihen.

A lista keddtől a könyvtárban és az intézmény internetes honlapján is megtekinthető.

MTI

Címkék: Schindler listája