Fergeteges cigánydíj-átadás és koronázás

2009. április 9. - 09:06 | Kultúra
SOMORJA – Az április 8-i Nemzetközi Romanap alkalmából Róma Rózsa-díjakat adtak át szlovák és magyar civil aktivistáknak, a roma kormánybiztosnak és Viera Tomanová miniszterasszonynak a moziteremben tartott teltházas rendezvényen.
Az 1971-es roma világtalálkozó alkalmából meghirdetett nemzetközi romanapi rendezvényen részt vett Viera Tomanová munka-, szociális és családügyi miniszter, valamint Anina Botošová, romakérdésekkel megbízott kormánybiztos is. Mindketten Roma Rózsa-díjban részesültek a cigányságért kifejtett munkájuk elismeréséért. Rajtuk kívül még több civil aktivista, köztük eperjesiek és magyarországiak is kaptak elismerést, valamint in memoriam a tavaly elhunyt hegedűvirtuózt-zeneszerzőt, Ján Berky Mrenicát tüntették ki. Nevében lánya, a kormánybiztos, Anina vette át a kovácsoltvas szobrot. „Romák, hallgassatok ránk! Többség: szeressetek bennünket!” – mondta az apjára egyperces néma csönddel emlékező tömegnek Botošová.



Az egyes díjátadások között Bangó Margit Kossuth-díjas énekes, lánya Marika és a nagymagyari Rigó Jancsi énekelt fergeteges „egyperceseket”. Kísérőzenekarjuk a magyarországi cigány rádió, a Rádió C zenekara volt, akinek frontembere (a rádió szerkesztője) szintén díjat kapott. A rendezvény záróakkordjaként és fénypontjaként Bangó Margit megkoronázta a cigánydalok új királyát, ifj. Rigó Jancsit. Bangó Margit így méltatta őt: „Olyan ember, akinek zenéjét minden ember, nemzetiségre való tekintet nélkül élvezi! A zene összeköt! Amióta Horváth Pista elment, azóta keresem azt a cigány férfit, aki méltó hozzá, és örülök, hogy van utánpótlás, és megtaláltam az új előadópartnerem!” Rigó János annyit üzent, hogy mindenki legyen büszke cigányságára, majd elénekelte a roma himnuszt.



Para