Több mint kétezer intézmény nevezett a múzeumok európai éjszakájára

2009. április 13. - 16:28 | Kultúra
Negyvenegy európai országból 2200 múzeum jelentette be részvételét a múzeumok május 16-ára kitűzött ötödik európai éjszakáján, és közülük minden második franciaországi lesz - közölte a francia kulturális minisztérium.

Tavaly csak Franciaországban másfél millióan éltek a lehetőséggel, hogy a szokottól eltérő esti és éjszakai időpontokban ingyen látogathatták a múzeumokat és gyűjteményeiket.

A kezdeményezés maga is Franciaországból indult 1999-ben és 2005-ben vált európai megmozdulássá. Az idei program célja Franciaországban "a múzeumok és az alkotás találkozása lesz", magában foglalja az élő előadásokat, a tudomány és a technika rendezvényeit is.

2009-ben először vesz részt a múzeumi éjszakán San Marino. A svájci Délémont-ban a látogató boszorkányper felelevenítésének lehet a tanúja, a svédországi Umeában kincsvadászatot rendeznek, Moszkvában performanszokat.

A Múzeumok éjszakájának fővédnöke az idén hatvanadik születésnapját ünneplő Európa Tanács, amely ebből az alkalomból megnyitja a nagyközönség előtt székhelyét, a strasbourgi Európa Palotát. A védnökök között lesz az UNESCO, az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezete, amelynek párizsi székháza ugyancsak várja a vendégeket.

Az európai nagyvárosok hagyományait követve 2003 óta Magyarországon is az év leghosszabb napjához, Szent Iván napjához legközelebb eső szombat éjjel rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját. Tavaly mintegy 70 budapesti és 160 vidéki helyszínen várták gazdag múzeumi programok az érdeklődőket.

mti/para