Dögcédulás gasztronómia egy csipetnyi sóval

2009. április 14. - 17:17 | Kultúra
Hat háború tizenkét receptjét és harcoló katonák történeteit kínálja tálcán Peter Kerekes  legújabb dokumentumfilmjében. A Hogyan főzték a történelmet (Ako sa varia dejiny) című nagyszerű alkotást április 15-én, a dunaszerdahelyi Cinemax moziban is vetítik. Ajánló

A kassai dokumentumfilmes fejéből öt évvel ezelőtt pattant ki soron következő filmjének témája: a hadviselés és a gasztronómia viszonyát megvizsgálva, a katonai szakácsokról készít mozgóképet.  Kerekes a forgatás alatt 11 kiló súlytöbbletre tett szert, hiszen a felkutatott háborús szakácsok nem csak visszaemlékeztek a zord időkre, de be is mutatták művészetüket.



A veterán szakácsok felkutatása nem volt egyszerű feladat: a készítők Európa-szerte hirdetés útján, veteránklubok segítségével, illetve barátokon keresztül keresték a “főszereplőket”. Végül kamera elé állt például egy francia szakács, aki Algériában szolgált, egy magyar, aki az 1956-os forradalom idején “tartotta  a frontot”, de a 90-es évekbeli balkán konfliktusokból is ízelítőt kaphatunk.



Érdekes szemszögből világít rá stábjával Peter Kerekes a háborúkra: t.k. azt a kérdést boncolgatják, étel nélkül lett-e volna bármilyen háború, hiszen az éhes katona képtelen ütőképesen harcolni. “Ha nem lettek volna szakácsok, akik az ennivalóról gondoskodtak volna, a katonáknak nem lett volna esélyük harcolni”- állítja a német Peter Silbernagel, aki szakácsként a Hai tengeralattjárón szolgált, és amely elsüllyesztését egyedül ő élte túl.



Kerekes dokumentumfilmjének receptje egyedülálló, mert kíváncsi, szellemes és alázatos is egyben. Holnap, április 15-én, szerdán, a dunaszerdahelyi Cinemax Art szekcióján belül láthatják, 20:30-tól.



Mészáros Veroni