Parti Nagy inda House

2009. április 18. - 19:29 | Kultúra
A Magyar Köztársaság Kulturális Intézete egy kicsit megkésve, de annál illusztrisabb vendéggel ünnepli a költészet napját. Irodalomkedvelők és óvatos érdeklődők egyaránt jól érezhetik magukat a házban (Palisády 54.) az április 20-i rendezvény főszereplőjével, Parti Nagy Lajossal és beszélgetőtársával, az első számú hazai magyar irodalomkritikusként számon tartott Németh Zoltánnal, aki monográfiát is írt a mesterről.

Parti Nagy Lajos Kossuth-díjas író, költő, drámaíró, műfordító a kortárs magyar irodalom egyik legnagyobb nyelvművésze. Versben, prózában, drámában egyaránt a végletekig feszíti a nyelv határait, meghökkentő szókapcsolatokat és új jelentésű szóösszetételeket alkot. “Az ember egyszerűen kíváncsi. Kíváncsi, hogy saját szakmai meghatározottságai, reflexei hogy működnek, és működnek-e más műnemben” – mondta Parti Nagy Lajos egy interjúban.

Ez a nyelvezet több, mint szimpla szómágia: paródia és zeneiség, irónia és invenció ötvöződik a versekben, prózai művekben és színművekben. A versekbõl megismert poétikai alapállás prózai műveiből sem szorul ki, sőt fontos építőkövévé válik a narratív technikai megoldásoknak. Az egyes szereplők cselekvései is a nyelvre korlátozódnak, tulajdonképpen a nyelv az a közeg, amelyben léteznek, beszédjük az, ami meghatározza őket. És ez persze fordítva is igaz: a nyelv az, ami cselekszik a műben és a történetet írja. A szerző eljátszik a nyelvi regiszterekkel és a formával, radikálisan újraértelmezve a hagyományt és a szemantikai tartományokat.

“A többműfajúság nem erény és nem fogyaték, azt mondanám, adottság, ha nem érezném, hogy inkább választás kérdése. Összefügg némi türelmetlenséggel, nyughatatlansággal, mondhatnék kalandvágyat is, szóval azzal, hogy bizonyos képességeit nemcsak egy irányba tudja és akarja működtetni az ember. Úgy tűnik, a költészet az a műnem, amelyik a legépebben kijött a 20. századból. Tán mert annyira atavisztikus, annyira luxusa a létezésnek, hogy nem tudott a tömegmédiák, a nagy hepi-üzemek gazdaságos fűtőanyaga lenni."- nyilatkozta Parti Nagy Lajos.

A rendezvény a Szépírók Tárasága támogatásával valósul meg A könyv utóélete program keretében, április 2O-án délután 5 órakor. A tervek szerint a beszélgetés előtt részlet hangzik el a szerző Ibusár című színdarabjából a Tompa Mihály Országos Vers- és prózamondó verseny 2007-es győztese, Rakottyai Katalin előadásában.

Juhász Katalin