Az irodalom mint evangélium

2009. április 21. - 14:10 | Kultúra
A Magyar Köztársaság Kulturális Intézetében (Palisády 54.) április 22-én, azaz holnap délután  a friss József Attila-díjas Visky Andrással ismerkedhet meg a pozsonyi közönség. A határon túli magyar irodalom jeles képviselőit bemutató sorozat e havi vendége író, költő, esszéista, dramaturg, a kortárs erdélyi irodalom egyik legsokoldalúbb alakja.

Visky jelenleg a kolozsvári Bábes-Bolyai Tudományegyetem Televízió és Színházművészeti Karának docense, a Koinónia Könyvkiadó igazgatója és a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti vezetője. Számos alkotói díj nyertese, drámáit hazai és külföldi színházak is játsszák.

A Júlia című monodrámája, amelyben édesanyja élettörténetét dolgozza fel, román és angol nyelven is színre került, sikerrel játszották Nyugat-Európa és Amerika nagyvárosaiban. A darab a túlélés, az elvehetetlen belső szabadság drámája, melyben az erdélyi magyarság közelmúltjának néhány rettenetes állomása elevenedik fel. Júlia egy hétgyermekes anya, akinek férjét az ’56-os forradalom után meghatározatlan okok miatt huszonkét év fogságra ítélik, őt magát pedig gyermekeivel együtt kitelepítik a Duna-deltába.

Visky András legújabb drámáját az egri Gárdonyi Géza Színház mutatta be idén februárban. Az Alkoholisták költői misztériumdráma, nagyon is földközeli szereplőkkel és helyzetekkel. Hitkeresés és akasztófahumor, angyaljárás és kocsmalíra. "Két világ, a látható és a láthatatlan, a színház két világa párhuzamosan egymás mellett ... A realista jeleneteket a misztérium tükrében kell értelmeznünk, és fordítva ...” nyilatkozta a szerző, aki az irodalmat evangéliumnak, a verset pedig katedrálisnak tartja.

Rejtőzködés és kitárulkozás, az emberiség újra és újra elmesélhető nagy történetei, a színház és az irodalom viszonya, valamint a kisebbségi lét kerül fókuszba ma 17 órakor a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetében. A rendezvény a Comenius Egyetem Magyar Nyelv és Irodalmi Tanszékével közös szervezésben, a Balassi Intézet és az NKA támogatásával valósul meg.

Címkék: költészet, MKKI, versek