Lars Von Trier és az Antikrisztus

Május 29-én, a Cannes-i filmfesztiválon lesz Lars Von Trier legújabb filmjének a bemutatója, ami egy horror. Főszerepben Willem Dafoe és Charlotte Gainsbourg látható.

Antikrisztus a címe Von Trier művének, amelyet 2008 augusztusában Németországban forgatott stábjával. Egy fiatal, gyermekét elveszítő pár történetét ismerhetjük meg, akik gyászukban egy erdei kunyhóba menekülnek, hogy megnyugvásra leljenek. Hiába. Fura és ijesztő események sorozata kezdődik, amelyekre -úgy tűnik- nincs magyarázat.

“Minden rosszra fordul” – a film egyik mottója, mely a dán rendező szerint egy filozofikus horror arról, hogy a világot valójában a Sátán teremtette. Az izgalmasnak ígérkező mozgóképben a Pókemberből ismerős amerikai Willem Dafoe és a francia Charlotte Gainsbourg alakítja a főszerepet, aki például a 21 grammban is játszott.

Az Antikrisztus Von Trier eddigi legköltségesebb projektje: 11 millió dollárt emésztett fel. A dán – sokak által antiművésznek tartott – filmest t.k. a Dante pokla c. 1924-ben készült némafilm inspirálta.

Lars Von Trier az európai kinematográfia egyik legeredetibb, ugyanakkor ellentmondásos figurája. Szélsőséges és meghökkentő témákat dolgoz fel; szokatlan filmes megoldásaival a hagyományos értelemben vett film határait tágítja. Legismertebb alkotásai a Hullámtörés, a Táncos a sötétben, a Dogville. Von Trier meggyőződése, hogy a “jó film olyan, mint egy kavics a cipőben – minden lépésnél zavar”.

Mészáros Veroni