Forgács Péter Hunky Blues című filmjét bemutatták Washingtonban

2009. május 11. - 09:16 | Kultúra
New York után Washingtonban is teltházas vetítésen, közönségsiker mellett mutatták be vasárnap Forgács Péter Hunky Blues című új dokumentumfilmjét. Az Erasmus-díjas rendező 100 perces alkotása - amelyet a Szépművészeti Múzeumban láthatott először az amerikai főváros közönsége - azokról a magyar bevándorlókról szól, akik 1890 és 1921 között léptek az ígéret földjére a jobb élet reményében.

A film a Csordultig magyar (Extremely Hungary) című kulturális évad saját produkciója, Orsós László Jakab, az eseményt szervező New York-i Magyar Kulturális Intézet igazgatója rendelte meg. Az igazgató a vetítés előtt elmondta, hogy olyan film készítése, történet elmesélése volt a cél, amely egyformán fontos az amerikai és a magyar identitás számára.

A rendező a washingtoni Kongresszusi Könyvtárból, az Ellis-szigeti Bevándorlási Múzeumból és a New Jersey állambeli New Brunswick magyar közösségétől származó korabeli felvételek, a New Brunswick-i magyarok által összegyűjtött dokumentumok, fotók és interjúk felhasználásával készítette el filmjét. Forgács Péter köszönetet mondott mindazoknak, akik összeszedték a hatalmas emlékanyagot a magyarokról. A 3 év alatt létrehozott film alapanyagául 130 órányi interjú, 2500 fotó, 30 könyv és 30 órányi film szolgált.

Az Amerikába bevándorolt, híressé vált magyarokról rendszeresen hallani, ez a film azonban a "korai magyarokról", a bevándorlók első nemzedékéről szól, szenvedéseikről és küzdelmükről, akiknek a célját, az amerikai álmot az utánuk következő nemzedékek valósították meg - mondta el a rendező a filmbemutatón.

A személyes történeteket is felvillantó dokumentumfilmben fekete-fehér archív felvételek peregnek, amelyekhez az egykori bevándorlókkal készült interjúk szolgáltatják a hanganyagot. "Magyarországon paraszt voltam, itt Mister lettem" - mondta a filmben egy emigráns.

A dokumentumfilmet nagy tapssal fogadta a közönség, amely a vetítés után sokáig faggatta a rendezőt. Az 1950-ben Budapesten született médiaművész, független filmes új alkotását (amelynek teljes címe: Hunky Blues - magyar bevándorlók és az amerikai álom; a Hunky egykor a tanulatlan, szegény magyarok gúnyneve volt Amerikában) a tervek szerint ősszel mutatják be Magyarországon.

mti/para