Zsidók a hajón

2009. május 15. - 16:40 | Kultúra
Az idei Múzeumok éjszakája egyik kísérőprogramjaként vetítik le holnap este a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában (Žižkova 18.) Forgács Péter Oscar-díjra jelölt dokumentumfilmjét, a Dunai exodust.

1939 nyarán a nácik és Tiso elöl Palesztinába menekülő szlovák zsidók két dunai sétahajót vettek bérbe. Az Erzsébet királyné kapitánya, Andrásovits Nándor, szenvedélyes amatőr filmes lévén hatvan napon át forgatott hajóján. Ortodox és cionista zsidók útját követjük a Fekete-tengerig, ahonnan egy teherhajóval mentek tovább Palesztina felé. A páratlanul ritka felvételeken teljes mélységében tárul fel a menekülők mindennapi élete: arcok, imádkozás, esküvő, pihenés. A hajó egy másik útján a kapitány ismét filmezett: az 1940 őszén a Romániától elcsatolt Besszarábiából németeket utaztatott ki a Harmadik Birodalom. E két történet képeit komponálta filmmé Forgács Péter. 

A vetítés előtt bevezetőt mond Krasztev Péter, a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének igazgatója. A kezdés időpontja május 16. este 9, illetve 11 óra.  

Juhász Katalin