Magyar humor napja - programok két napon át

Az idén két napon, június 24-én és 25-én tartanak programokat a magyar humor napja keretében, amelyet Karinthy Frigyes születésnapjához kötődően tavaly rendeztek meg először. Azért kétnapos az esemény, mert a legendás író és humorista születésnapját illetően e két dátum él a köztudatban.

A magyar humor napját először 2008-ban ünnepelték akkor még csak egy napon, június 24-én. "Mivel azonban sem a jeles irodalomtörténészek, sem Karinthy családja nem tudja pontosan, hogy a lexikonokban szereplő két dátum közül a mester pontosan mely napon jött a napvilágra, úgy gondoltuk, hogy legyen csak a magyar humor napja kétnapos" - közölték az MTI-vel a szervezők, akik a programokról kedden tartottak sajtótájékoztatót.

Az idei rendezvény a klasszikus pesti humornak állít emléket, felelevenítve a legnagyobb szerzőket Karinthytól Molnárig, Heltain keresztül Rejtőn át a Hacsek és Sajó szülőatyjaként ismert Vadnai Lászlótól a magyar abszurd megteremtőjéig, Örkény Istvánig. Emellett felidézik Kabos Gyula, Salamon Béla, Latabár Kálmán, Kellér Dezső, Alfonzó és Hofi Géza munkásságát.

Akárcsak az aranykorban, a pesti humor ismét otthonra talál a kávéházakban, ezúttal a Művészben, a Komédiásban és a Signóban, ahol a két nap során többek között Fábry Sándor, Geszti Péter, Verebes István, Kern András, Koltai Róbert, Szinetár Miklós, Jordán Tamás mellett várhatóan még számos népszerű kedvenc ül le sztorizni egymással.

Régi magyar és magyar vonatkozású amerikai filmvígjátékok szemléjének adnak otthont a budapesti art mozik: az Urániában, a Művészben, a Puskinban, a Toldiban és az Örökmozgóban olyan klasszikus alkotásokkal találkozhat a közönség, mint például a digitálisan felújított Hyppolit, a Meseautó, a Tanár úr kérem, az Állami Áruház, a Dollárpapa vagy a Greta Garbo főszereplésével forgatott Ninocska.

A magyar humor napjához kapcsolódóan május 26-án indult a www.humornapja.hu weboldal, ahol írások, hangfelvételek, videórészletek mellett a két napos programsorozat előzetesei kaptak helyet.

A kétnapos ünnephez számos médium is csatlakozik: a Magyar Televízió és az RTL Klub magyar filmvígjátékokat vetít, műsoraiban teret ad a régi komédiásokra való emlékezésnek, míg néhány napilap a régi nyugatos írók, újságírók humoreszkjeit, karcolatait egy-egy mai szerző által aktualizált "tükörfordítása" mellett jelenteti meg.

mti/para