Roger Moore virágcsokrot küldött a magyar filmrendezőnek

2009. május 28. - 16:51 | Kultúra
Roger Moore, az UNICEF jószolgálati nagykövete virágcsokrot küldött Moldoványi Ferenc filmrendezőnek, aki a Nagyrabecsülés Csokrát a védtelen, elnyomott gyermekek sorsát bemutató filmjeiért kapta.

A csokor mellé üzenet is járt: "Legyen ez egy szebb világ reményének jelképe, amelyet szeretetünkkel és gondoskodásunkkal teremthetünk meg a jövő generációi számára." - tájékoztatta az MTI-t az UNICEF Magyar Bizottsága.

A rendező egész estés dokumentum játékfilmjeiben nagy empátiával és felelősséggel ábrázolja a védtelen, a felnőttek harcainak, konfliktusainak kiszolgáltatott, elnyomott gyerekek sorsát. Moldoványi filmjeit számos nemzetközi fesztiválon díjazták. A gyermekekkel végzett magas színvonalú munkájának elismeréséül a rendezőt 2004-ben a One Minutes Video zsűri elnökének kérte fel az UNICEF.

A virágcsokrot először az UNICEF fennállásának 50. évfordulója alkalmából, 1996-ban adományozták. Akkor a világ számos neves személyisége, köztük Margit dán királynő, Fabiola belga királyné és a thaiföldi hercegnő részesült a kitüntetésben.

Magyarországon a csokrot az UNICEF Magyar Bizottsága ítéli oda. Az első jutalmazott 1996-ban Boda Domokos szegedi gyermekgyógyász professzor volt, aki az ötvenes években sokat tett a hazai gyermekbénulás-járvány felszámolásáért.

MTI/para