Új kiállítás Palócföldről

2009. június 8. - 17:13 | Kultúra
Új kiállítás nyílik csütörtökön a balassagyarmati Palóc Múzeumban; a tárlaton Boldogasszony, a palócok Máriácskája, és a szenthez kötődő ábrázolások jelennek meg.

    A Boldogasszony fehér fátyolával - Öltöztetős ábrázolások és szakrális textilek Közép-Európában című sorozat mostani első részében a Palócföldet mutatják be, jövőre a magyarországi, majd a nemzetközi gyűjtés anyagát teszik közzé - mondta Lengyel Ágnes, az intézmény főmuzeológusa hétfőn az MTI-nek.

A palócföldi bemutató Limbacher Gábor néprajzkutató gyűjtésein alapul, a szakrális textileket és a szobrokat magánházaknál, templomok padlásain találták. Az anyagot restaurált tárgyak egészítik ki, a kiállítás idejére több egyházközségtől is kapnak szobrokat, Nógrád megyén kívül Rozsnyóról és Fülekről is.


A palócföldi Mária-kultusz része a Mária-szobrok öltöztetése, nem ritka, hogy a szent szobrának egész ruhatára van - mondta a főmuzeológus. Adventkor például lilába, feketébe, karácsonykor fehérbe, nagyböjtkor feketébe, pünkösdkor pirosba, rózsaszínbe öltöztették a szobrokat, amelyek gondozása az imádság sajátos formájává vált.


Több helyen ma is készülnek ruhák a Szent Szűz számára. Többfelé megalkották az újszülött pólyás Mária ábrázolását, a Boldogasszony menyegzőjének öltöztetős szobrait és Mária koporsóbeli alakját is.
A kiállítás december 18-ig látogatható a Palóc Múzeumban.

MTI/PARA