Az Entropa Prágában - ezúttal cenzúrázatlanul

2009. június 13. - 19:51 | Kultúra
Cenzúrázatlanul nyitották meg pénteken Prágában a nagyközönség előtt az Entropa című kortárs tárlatot, amelyet Brüsszelben annak idején Bulgária kérésére részben letakartak. David Cerny cseh alkotóművész szatirikus művét, amellyel a 27 tagországról kialakult sztereotípiákat akarta kifigurázni, a prágai Dox magángaléria udvarán állították fel, eredeti formájában, a guggolós illemhelyként ábrázolt Bulgáriával, a sztrájkoló Franciaországgal és a labdájukkal maszturbáló labdarúgókkal futballpályaként bemutatott Olaszországgal egyetemben.

A tárlat Brüsszeli kiállításakor Bulgária ragaszkodott ahhoz, hogy az őt ábrázoló modult fekete vászonnal takarják le, Szlovákia tiltakozott amiatt, hogy magyar nemzetiszínű szalaggal átkötött szalámiként ábrázolják, Václav Klaus cseh elnök pedig bírálta az euroszkeptikus és környezetvédő-ellenes megjegyzéseket is tartalmazó mű "sértő és kétértelmű" üzeneteit.

Elődje, Václav Havel viszont megjelent az alkotó oldalán a csütörtök esti prágai megnyitó ünnepségen. - "A sokkolás és misztifikálás a modern, poszt-modern és poszt-poszt-modern művészet része" - mondta Havel.

David Černý korábban úgy mutatta be az Entropát, mint 26 - a kiállítási katalógusban fiktív nevekkel és életrajzokkal szereplő - európai művész kollektív alkotását.

"Egy másik tévhitet is el akarok oszlatni. Az Entropát nem David Černý készítette, hanem Jirí Paroubek és én, hogy ártsunk a kormánynak" - viccelődött a volt cseh államfő csütörtök este.

Jirí Paroubek, a szociáldemokrata párt elnöke idézte elő az Entropát a cseh EU-elnökség félévében megrendelő Mirek Topolánek vezette liberális kormány megbuktatását, amely márciusban kényszerült lemondásra az ellene benyújtott bizalmatlansági indítvány megszavazása után.

A művész az új cseh kormány ellen tiltakozva vitette át Brüsszelből Prágába a tárlatot a cseh elnökség határidejének lejárta - június 30. - előtt.

mti/para


Címkék: Entropa