Bankrablók a múzeumban

2009. június 18. - 16:10 | Kultúra
DUNASZERDAHELY – Ötödik alkalommal nyílt meg a "Rendőrség gyerekszemmel" című gyermekrajz-kiállítás a Csallóközi Múzeumban.

A Dunaszerdahelyi járási rendőrparancsnokság, a Csallóközi Múzeum, illetve a Csallóközi Népművelési Központ ötödik éve rendezi meg a kiállítást. A járás óvodás, kisiskolás gyerkőceinek rajzairól leolvasható, hogyan is képzelik el ők a rend őreinek munkáját.

Idén 42 oktatási intézmény (iskolák, óvodák, speciális iskolák, művészeti iskolák) 421 rajzot küldött be, amelyek közül mintegy százat választottak ki. Ezek kerültek bemutatásra a múzeumban. Három kategóriába sorolták a kis művészeket: 4-7 évesek, 8-11 évesek, 12-15 évesek. 58 rajzot díjaztak, a szponzorok játékokkal, a rendőrök diplomával ajándékozták meg a győztes csemetéket. 

Both Péter járási rendőrkapitányt kérdeztük, szerinte milyen kép él az apróságok fejében. Úgy véli 90 százalékban pozitívan állnak a rendőrök munkájához, néhány esetben a negatívumaik is felkerültek a rajzokra. Ilyen például a kerékbilincs felhelyezése mellett ácsorgó rendőrbácsi. Egyébként a rajzok gyakorlatilag a rendőri munka egész skáláját lefedik, a kutyakiképzéstől az igazoltatáson keresztül a kommandós osztagokig. Both Péter kiemelte, idei "trend" a bankrablás, bankrablók és rendőrök harca volt a rajzokon. Ez annak is betudható, hogy a gazdasági válság miatt egyre több ilyen esettel találkozni a médiában, amely a gyerekeknél ilyen módon csapódik le. 

A kiállítás megnyitójára a rendőrök saját technikával vonultak ki, a gyerkőcök pedig kíváncsian ültek be a rendőrautókba, figyelték a rendőrkutyákat. Több gyermeknek egyértelmű a válasza a "mi leszek, ha nagy leszek" kérdésre. 

-para-