Art-túra Pozsonyban

2009. június 25. - 19:24 | Kultúra
A Pozsonyi Kulturális Nyár elnevezésű programsorozat immár hagyományosan a Szobor és objekt című képzőművészeti projekttel kezdődött. MCsütörtökön tizenegytől este hétig összesen kilenc kiállítás nyílt a pozsonyi galériákban és múzeumokban, a szakmai és laikus közönség óránként részt vehetett egy megnyitón.

A Szobor és objekt 14. évfolyama 18 ország 70 képzőművészének munkáit vonultatja fel, a mezőnyben két magyar alkotó, Mengyán András és Kalmár János is szerepel, akik a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének jóvoltából mutatkozhatnak be a szlovák fővárosban. Mengyán András kiállítása 16 órakor nyílt a pozsonyi Mirbach-palotában. A művész  konceptuális, geometrikus, szeriális munkái matematikai számításokra, a geometriai szerkesztés szigorú struktúráira épülnek. Festményei a három dimenzió két dimenzióvá transzponálásai, ebből fakadóan egyszerre többsíkúak, többnézőpontúak, többrétegűek. Képein mégis teret hoz létre; terek mozgásban lévő, időbeli fragmentumait. Az ultraibolya fényre érzékeny, éles, agresszív színekkel megfestett festményei többnyire fekete alapból, képtérből törnek elő. A kiállítást Csáji Attila képzőművész nyitja meg.

Kalmár János 19 órakor mutatkozott be a pozsonyi Egyetemi Könyvtár udvarán. Tradicionális és rendhagyó anyagalakítási metódusokat keverve fejlesztette ki egyedi technikáját, amelyben dinamikus térszervező erőket kibontakoztató kisplasztikákat és kisszobrokat alkot. Ez a jelenlét a lehető legkevesebb eszközre, a tőmondatszerű szobrászati kifejezésre redukált: a szobrok sima felületű, a részletezést kerülő, áttekinthető rendszerbe szervezett, egynemű összhatást teremtő kompozíciók. Gyengéden simulnak a térbe, vagy villámcsapásszerű élességgel sértik meg azt. Kalmár alkotásai megtalálhatók a British Múzeum Kortárs Művészeti Gyűjteményében, valamint a Magyar Nemzeti Galériában.  Az idén elnyerte a Portugál Nemzetközi Érem Biennále nagydíját.

Juhász Katalin, MKKI, Pozsony


Címkék: MKKI, tárlat, verniszázs