Megnyitotta kapuit a Karlovy Vary Filmfesztivál

2009. július 3. - 19:47 | Kultúra
A The Greatest című, Shana Feste rendező jegyezte amerikai film vetítésével pénteken este ünnepélyesen megnyílt a 44. nemzetközi filmfesztivál Karlovy Varyban; a versenyfilmek között Magyarországról Pálfi György Nem vagyok a barátod című filmje szerepel, Báron György kritikus személyében pedig magyar elnöke van a dokumentumfilmes zsűrinek.

Közép-Európa egyetlen A-kategóriájú filmszemléjén több mint 220 alkotást láthatnak az érdeklődők. Az eredményhirdetésre és a díjkiosztásra július 11-én kerül sor. Az ünnepi megnyitón a cseh politikai és kulturális élet, valamint a nemzetközi filmvilág több személyisége is megjelent. A vendégek között volt Václav Klaus cseh köztársasági elnök, valamint Milos Forman cseh származású amerikai rendező. Az Oscar-díjas művész legújabb alkotásának, a Well-Paid Walk című filmnek, amely a hatvanas években készült azonos című zenés vígjátéka nyomán született, szombaton lesz a világpremierje. A filmszemlén egyébként összesen 19 világpremier lesz.

A versenyfilmek kategóriájában az idén 14 film szerepel. Míg tavaly két cseh produkció is indult a fesztivál fődíjáért, a Kristályglóbuszért, idén nem került hazai alkotás a válogatásba. Magyarországot Pálfi György Nem vagyok a barátod című filmje képviseli idén a fesztiválon. Pálfi György alkotását az idei Magyar Filmszemlén mutatták be, Karlovy Varyban a tervek szerint július 8-án fogják levetíteni. A nemzetközi zsűri élén Claudie Ossard francia filmproducer áll. A győztes - a Kristályglóbusz mellett - 30 ezer dolláros pénzjutalmat is kap.

A másik versenykategóriát a dokumentumfilmek jelentik, itt a nemzetközi zsűri elnöke Báron György magyar filmkritikus. A győztesnek a hagyományos Kristályglóbusz mellé szintén jár pénzjutalom is.

A versenyprogramnak és a legkiemelkedőbb fesztiváli eseményeknek helyt adó Thermál szálló előtti vörös szőnyegen a világ filmművészetének olyan személyiségei jelennek meg a fesztivál ideje alatt, mint John Malkovich amerikai színész, rendező és producer; Isabelle Huppert francia színésznő; Antonio Banderas hollywoodi sztár; Milos Forman cseh származású amerikai rendező vagy Jan Svankmajer világhírű cseh filmes, de nem fog hiányozni Jirí Menzel sem. Patrice Chereau francia filmrendezőnek pedig hat filmjét láthatják a nézők.

Malkovich, Huppert, Banderas és Svankmajer a világ filmművészetéhez való rendkívüli hozzájárulásáért szintén díjat - Kristályglóbuszt - kap a híres cseh fürdővárosban, amelynek gyógyító forrásvizeiben egykoron Arany János is többször kezeltette magát.

A fesztivál költségvetése az idén is mintegy 130 millió korona (mintegy 1,3 milliárd forint), amiből az állami támogatás 30 millió koronát tesz ki. "Elismert és nagy kulturális rendezvénynek számítunk. A költségvetés már tavaly ősszel be volt biztosítva, így a válság minket gyakorlatilag nem érint" - mondta újságíróknak Jirí Bartoska, a filmszemle elnöke.

Az idei fesztivál újdonsága a fiatal orosz női filmrendezők szemléje. Külön szekcióban ismét megtekinthetőek lesznek a világ legjelentősebb fesztiváljain tavaly és az idén díjazott filmek is.

MTI/para