Miért lett Gálvölgyi János műsorvezető?

Gálvögyi János számára a színház az első, de régóta vezet rádióműsorokat is, méghozzá élő adásban. Nem szereti a politikát, inkább a kultúráról igyekszik beszélni, és élvezi, hogy olyan emberekkel találkozhat e tevékenysége során, akikkel különben nem hozná össze a sors. Ötös fogat a címe annak a Klub Rádiós műsornak, amelyben hétköznap délelőttönként két-két órát kap öt közismert személyiség. A hírek és reklámok nélkül rendelkezésükre bocsátott száz percet saját tematikájuk szerint használják fel: beszélgetőtársakat hívnak vagy valamely felvetett témán elmélkednek. Az ötös péntekenként jelentkező tagja Gálvölgyi János, akit ezúttal én választottam beszélgetőtársnak. A téma pedig a következő: hogy lesz műsorvezető a színész, parodista?


- Úgy kezdődött, hogy tavaly nyáron Bolgár György hosszabb időre külföldre utazott, s akkor meglepetésemre fölhívott Vicsek Ferenc főszerkesztő: helyettesíteném-e hetente egyszer a Megbeszéljük című, hallgatói telefonhívásokat fogadó adás műsorvezetőjét. Megtisztelő volt számomra a megkeresés, de borzasztó nehéznek gondoltam a feladatot, féltem is tőle, noha igent mondtam. Volt valamennyi rádiós múltam, ám erre a fiatalabbak már nem emlékeznek. A hajdani Petőfi Rádióban létezett egy Kettőtől hatig című, majd később kettőtől ötig tartó, élőben sugárzott kívánságműsor, amelyet tizenvalahány évig kettesben vezettem Takács Marival.

- Érték meglepetések, ha nem is a kívánságműsorban, de a Megbeszéljük adásai alatt, hiszen ebben a telefonálók olykor alaposan elmélyednek a politikában?

- Szerencsére nem történt olyasmi, ami megrengette volna a világot, de éltem át izgalmasak órákat. Az ilyesmire nem lehet felkészülni, csak a saját tisztessége adhat támpontot a műsorvezetőnek. Ha beül valaki egy élő adásba, akkor mindenekelőtt kipihentnek, agyilag frissnek kell lennie, hogy azonnal jól tudjon reagálni.

- Az Ötös fogatban sem érték meglepetések?

- A legrázósabb az volt, amikor Fenyő Miklóst hívtam meg vendégnek, és tíz órakor közölték, miközben a hallgatók már a szokásos műsorkezdő szöveget hallhatták, hogy Miki még nincs itt. Ilyenkor megfagy az emberben a vér. De szerencsére megérkezett, miközben én a bevezetőt mondtam.

- Biztosan átfutott az agyán, mit tesz, ha beszélgetőtársa mégsem érkezik meg idejében.

- Ha valami nagyon nagy gond volna, zenélnénk. Általában két-három hétre előre tervezem meg a műsorokat, és rögtön elkezdek kutatni a CD-im között, hogy a kiválasztott témákhoz illeszthető zenét találjak. Szeretem, ha egy pici muzsika meg-megtöri az emberi szót. Úgyhogy nagy baj nem lehet, mindig van nálam két-három CD. Fontos viszont, hogy azzal a két vendéggel, aki bejön a stúdióba, végig tudjam beszélgetni a műsort, még akkor is, ha a telefon megsüketül, és senki mást nem tudok felhívni. A délelőtti idősávban arra nemigen számíthatok, hogy folyton jelentkeznek a hallgatók, bár a visszajelzéseim szerint sokan hallgatják az adást, többen azonban a késő esti ismétlést követik figyelemmel. Meg különben is mit mondjanak, ha, teszem azt, éppen a Bábszínház a téma? Azt, hogy látták valamikor valamelyik előadást?

- Öt beszélgetőtárs, öt kérdezési stílus és öt egyéniség. Valahogy így szól a műsor szlogenje. Ön hogyan formálta meg a maga műsorvezetői személyiségét?

- Azon alapult az elképzelésem, hogy ne legyen a műsorban politika, ami már amúgy is annyira átitatja a mindennapjainkat. Azt gondoltam, olyasmi mellett kellene lecövekelni, ami a mindennapjaink része, mégsem beszélünk róla eleget, közben engem is érdekel, esetleg konyítok is hozzá valamennyit. Így lett a fősodor a színház, a mozi, de mindenképpen a kultúra.

- Az utóbbi pár adásból némi nosztalgikus hangot véltem kihallani: Fészek Klub-beli emlékek, a rajzfilm helyzete, nevezetesen, hogy az animációt illetően hajdanán Magyarország az élvonalban volt, és most világszerte leköröznek bennünket…

- Mit is nevezünk nosztalgiának? Annak édes emlékét, ami valaha volt, és most valamiért nincsen. A magyar filmgyártás a szívem csücske. A Fészekről már régen készültem beszélni, amikor a kezembe került egy arról tudósító újságcikk, hogy a klubot hamarosan bezárják. Százhét éves múlttal rendelkező kultikus helynek fellegzik be. Ha az emiatt érzett sajnálkozás nosztalgia, büszkén vállalom. Olykor ismerőseim adják a műsor ötletét. Egy fővárosi házaspár például úgy döntött két éve, hogy ők Pesten mennek nyaralni. Kivettek két hét szabadságot a munkahelyüktől, és eltervezték, hogy holnap a VII. kerületet nézik meg, utána az ötödiket, és így tovább.  Végiggondolták, hogy miként jutnak el a kiszemelt helyekre villamossal, hogy melyik kis étteremben ebédelnek, és persze városnézés közben fényképeztek. A Budapestet körbejáró műsorban, amelyben Ráday Mihály is vendégem volt, arra akartam ráébreszteni magunkat, hogy itt járunk ebben a gyönyörű városban, a sok műemléki ház között, és mégsem nézünk körül soha.

- Jól hallom a hangjából, hogy Önnek a filmgyártás mellett most már ez a műsor is a szíve csücske, mintha magának a beszélgetni szerető embernek találták volna ki?

- Biztosan akad, akinek az Ötös fogat fenemód nem tetszik, de sokan azt mondják, jó ez a két óra kikapcsolódás, amely végre nem arról szól, hogy ki mit mondott a parlamentben. Nekem sok örömet ad. Nagy élményem volt, hogy Csányi Vilmossal vagy Szabó István filmrendezővel beszélhettem egy-egy órán keresztül. Olyan emberekkel találkozhatom, akikkel különben máshol nem hozna össze a sors.

- Az Ötös fogat tagjai jól ismerik egymást?

- Kuncze Gáborral, Havas Henrikkel és Kretz Tiborral több ízben találkoztam személyesen is, Bakáts Tibornak inkább csak a munkásságát és az írásait ismerem. Külön-külön tehát ismerjük egymást, de öten együtt egy légtérben még sohasem tartózkodtunk. Szó volt egy közös ebédről, ahol majd jobban "összeismerkedik" a csapat, de eddig nem adódott rá alkalom.

- Hogyan egyezteti össze a médiabeli szereplést a színházzal, a próbákkal?

- A színház mellett nem sok mindenben veszek részt, noha gyakran mondják, hogy rengeteget vállalok magamra. A Gálvölgyi-show-val nagy szerencsém van, az már huszonegynéhány éve megy, az RTL Klub előtt a királyi tévé volt az otthona. Ezen kívül a Heti Hetesben ülök ott, viszont egyetlen celeb-összejövetelen sem veszek részt. Az elfoglaltságaimat mindig úgy igazítom, hogy semmi ne zavarja a színházi munkát, mert számomra az az első.

mti/para