Kubában díjazták Benicio Del Torót

2009. július 31. - 17:40 | Kultúra
Munkássága elismeréséül művészeti díjjal tüntette ki a kubai kormány Benicio Del Toro Oscar-díjas filmszínészt, a Kubában nagy sikert aratott Che című produkció sztárját.

A rövid látogatásra Kubába érkezett Del Toro csütörtökön Havannában vette át az Országos Író- és Színész Szakszervezet képviselőitől a közelmúltban alapított Tomas Gutierrez Alea-díjat. A ceremónián a hivatalos tájékoztatás szerint az éppen "tanulmányúton" szintén Havannában időző Bill Murray, Robert Duval és James Caan is részt vett.

A Puerto Ricó-i származású Del Toro nemcsak a tavalyi cannes-i filmfesztiválon aratott sikert Steven Soderbergh Che Guevaráról forgatott négyórás monumentális életrajzi filmjének főszerepében, hanem Kubában is, ahol a Fidel Castrót támogató hős forradalmár nimbusza kötődik Che nevéhez.

Del Toro a neves kubai íróról és filmkészítőről elnevezett díj átvételekor megtiszteltetésnek nevezte a kitüntetést, és a távolból rendezőjének, Soderberghnek köszönte meg.

Murray egy szakszervezeti tagokkal zsúfolt különteremben feledhetetlen perceket szerzett a közönségnek, mikor magához ragadva a mikrofont énekelni kezdett. Fellépése végén, tovább fokozva a jókedvet, baseballsapkával járt körül, hogy adományokat gyűjtsön az őt kísérő zongoristának.

"Ez a műsor egyszerűen megismételhetetlen" - mondta az elragadtatott Del Toro azzal is megtoldva, hogy "örökre fennmarad a történelemben".

A Kubával szemben fennálló amerikai kereskedelmi embargó miatt - néhány kivételtől eltekintve - az amerikaiak nem látogathatnak Kubába. Robert Redford, Arnold Schwarzenegger és Steven Spielberg eljutott ugyan a karibi szigetországba, ám George W. Bush elnöksége idején ismét lelassult a kulturális kapcsolatfelvétel.

Barack Obama megválasztásakor ígéretet tett a kubai kapcsolatok rendezésére. Azóta felfüggesztette a kubai-amerikaiakra vonatkozó utazási korlátozásokat, és újra kezdte a Bush idején befagyasztott bevándorlási tárgyalásokat.

MTI/para